Auguszta napja van. | 2024.03.29

Borbély Lénárd: úgy tűnik, minden szál Demszkyékhez és az MSZP-hez vezet

2017-04-24 09:38:51

A 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy minden szál Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármesterhez, egykori pártjához és a szocialista párthoz vezet.

    Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester a munkacsoport hétfői ülése után újságírókkal közölte: Becker László volt metróbiztost akarták meghallgatni, de ő nem jelent meg, arra hivatkozva, hogy a testület tevékenysége szerinte aktuálpolitikai ügyekről szól. 
    A korábbi meghallgatásokból az derül ki, hogy ő volt az, aki két politikusnak tartozott beszámolással, Demszky Gábornak és a volt szocialista főpolgármester-helyettesnek, Hagyó Miklósnak ő hozta-vitte az üzeneteket - mondta a munkacsoport-vezető.
    Borbély Lénárd szerint nagyon fontos lett volna meghallgatni Becker Lászlót. Balogh Árpád, aki 2007 júliusa és 2008 szeptembere között volt a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője a korábbi ülésen ugyanis úgy nyilatkozott: Becker László jelölte ki azokat a cégeket, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy közbeszerzés nélkül kötötték meg a szerződéseket, amelyeknek az összértéke elérhette az egymilliárd forintot.
    Borbély Lénárd úgy fogalmazott: "azt látni, hogy akinek vaj van a fején, az nem áll ki a napra; úgy látszik, hogy a metróberuházás több szempontból több mindenkinek fialhatott". Becker László egyik email-címe ugyanis swietelsky.hu-ra végződik - mondta. Ez szerinte azt jelenti, hogy a metróberuházás egyik legnagyobb partnerével, a Swietelskyvel a volt metróbiztosnak "azért mégis csak gyümölcsözött a kapcsolata, ott sikerült elhelyezkednie".
    A munkacsoport-vezető közölte, a következő ülésen a BKV volt igazgatótanácsának tagjait tervezik meghallgatni a 2002 és 2006 közötti időszakról, majd a felügyelőbizottsági tagokat, végül pedig az érintett politikusokat.
    "Most már egyre inkább úgy tűnik, hogy minden szál Demszky Gáborhoz vezet, a szabad demokratákhoz és a Magyar Szocialista Párthoz" - fogalmazott Borbély Lénárd.
    Borbély Lénárd még az ülésen közölte, hogy a Főváros Közgyűlés következő ülésére előterjesztést készülnek beadni, kérve, hogy a munkacsoport az eredeti, május 31-ei határidőnél későbbre készíthesse el jelentését. Ezt a még tervezett meghallgatásokkal indokolta.
    A Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséhez kapcsolódóan korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. A munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek.