Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: eltérő elképzeléseik vannak a jelölteknek a migrációról

2017-04-24 07:00:02

Merőben eltérőek a francia elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek elképzelései a bevándorlással kapcsolatban - mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. 

    Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával, ők jutottak a két hét múlva rendezendő második fordulóba. 
    Kovács István kiemelte: a választáson induló minden releváns jelölt egyetértett abban, hogy a bevándorlás kérdésében változásra van szükség, ugyanakkor Franciaország olyan liberális álláspontot foglalt el korábban a bevándorláspolitikában, "amiből most nehéz visszakozni". 
    Hozzátette: Franciaországban "egymást érték a merényletek az elmúlt időszakban", és ez rányomta a bélyegét a kampányra is. Ugyanakkor kérdésesnek nevezte, hogy a jelöltek ígéreteikből mit valósítanának meg, ha megnyerik a választást. 
    Macron és Le Pen elképzelései merőben eltérnek egymástól: míg Le Pen tradicionálisan bevándorlásellenes, addig Macron "egyfajta progresszív vonalat" visz, azaz a bevándorláspolitika uniós szintű harmonizálására törekszik. Kifejtette: Macront a kampány és a kampány alatti események "nyomták" a rendpárti irányba, Le Pen esetében viszont nem kétséges, hogy őszinte meggyőződésből rendpárti és bevándorlásellenes. 
    Franciaország megitta a levét a liberális bevándorláspolitkának, és ebből elege van a választóknak is, ugyanakkor nem látszik, hogy bármelyik jelölt hogyan tudna változtatni ezen a helyzeten - jegyezte meg Kovács István.