&Őrs napja van. | 2020.07.14 | MNB középárfolyam:

Szabad György-visszaemlékezéskötetet mutattak be

2017-04-23 14:42:46

Szabad György történésznek, a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament elnökének visszaemlékezéseit összefogó kötetet mutatott be vasárnap a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magvető Kiadó; a munka a mintegy másfél éve újraindított Tények és tanúk sorozatban jelent meg.

 

    A Pavlovits Miklós 1991-ben és 1992-ben készített interjúit bőséges mellékletekkel közreadó, közel háromszáz oldalas Szabad György Aradtól az Országgyűlésig című munkáról szólva Kónya Imre, a történész-politikus egykori frakciótársa elmondta, hogy az 1980-as évek végén Szabad György volt az Ellenzéki Kerekasztal "főszereplője és meghatározó egyénisége".
    Mint mondta, gyakori formálója volt a gyakran kemény viták után megszülető konszenzusoknak és ő volt az, aki az MDF-en belül kimondta, hogy nem az állampárt valamelyik erőcsoportjának erősödésétől, hanem az ellenzék hatékony fellépésétől várhatják a demokratikus átalakulást.
    Eddigi életem legnagyobb ajándékának tekintem, hogy a rendszerváltozás két legnagyobb alakjának, Antall Józsefnek és Szabad Györgynek közvetlen unkatársa lehettem - fogalmazott Kónya Imre.
    Pavlovits Miklós az eseményen arról beszélt: őt magát is meglepte, hogy a kilencvenes évek elején mennyire könnyen ráállt egykori egyetemi tanára, hogy magnószalagra vegyék visszaemlékezéseit. A mintegy harminc órányi beszélgetés során ő csupán "terelgető módon" kérdezett, a családtörténet és Szabad György tudományos életútja köré csoportosítva témáit.
    Hozzátette: akkori elgondolása szerint ezt követően beszélték volna végig a tudós politikai pályafutását, azt, hogy "akarva, nem akarva, egyszer csak el kellett vállalnia" a parlamenti elnökséget; erre azonban már csak részben került sor, és az általa leírt és szerkesztett szöveg negyedszázadig Szabad György fiókjában maradt, s csak halála után merült fel ismét a kiadás gondolata.