Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dan Lungu: szociológiai szempontból építettem fel első regényemet

2017-04-22 15:11:00

Szociológusként, társadalomkutatói aspektusból építette fel első regényét Dan Lungu román író, aki erről a Tyúkok a mennyben szombati bemutatóján beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

    Az MTI kérdésére azt mondta: született írónak tartja magát, aki fiatal kora óta publikál, először verseskötettel jelentkezett, ma prózával foglalkozik és épp egy újabb regényen dolgozik. Megjegyezte, a Tyúkok a mennyben írásakor szórakozott eddig a legjobban, mivel rengeteget nevetett, holott komoly témához nyúlt, amikor megírta, milyen is volt gyerekkora egy elmaradott kisvárosban.
    A regény ötlete akkor pattant ki a fejéből, amikor az 1989-es romániai forradalom után, egy hosszabb kihagyást követően hazautazott szüleihez és hatalmas változásokat fedezett fel szülővárosában. Mint mondta, íróként és szociológusként is felkeltette az érdeklődését, miként terjednek egy ilyen zárt közösségben a pletykák, ezért is lett a kötet alcíme, hogy mendemondák és rejtélyek álregénye.
    Szólt arról is, hogy mára milyen mértékben változott a hírek és az álhírek világa, megjegyezve virágzik a szenzációhajhászat és ebben élen jár a tömegmédia, így akár azt is mondhatjuk, ha fényt látunk az alagút végén, az valójában a tévéképernyőből sugárzik ránk.
    Dan Lungu kiemelte: regénye első, 2004-es megjelenése után egy évvel már franciául is olvasható volt a műve és az ottani siker eredményeként jelent meg újabb, a bukott rendszer iránti nosztalgiát feldolgozó Egy komcsi nyanya vagyok című műve.
    Mint mondta, főállásban a jászvásári (Iasi) egyetemen tanítja a szociológiai kutatás történetének "meglehetősen szikár és rideg" témáját, amelyet próbál ugyan diákjai számára élvezetesebbé tenni, de ahogy a mindennapi és a tudományos nézőpontot próbálja közelíteni, úgy tartja távol egymástól élete két aspektusának nyelvezetét.