Emma napja van. | 2024.04.19

Új darabokkal bővülnek a Móra Kiadó sorozatai

2017-04-22 14:59:00

 Új darabokkal bővülnek a Móra Kiadó sorozatai, valamint számos új kötet is bemutatkozik a vasárnapig tartó 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

    A kiadó MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szombaton a Reposzt című új sorozatukat mutatják be. A Reposzt kötetei a magyar költészet kiemelkedő alkotóinak, Petőfi Sándor, Arany János és József Attila verseihez kívánnak kedvet csinálni azoknak a 12 éven felüli fiataloknak, akik versekkel eddig csak az iskolában, tananyagként találkoztak. Fiatal költőket, szlemmereket kért fel a kiadó az egyenként 70-80 verset tartalmazó kötetek összeállítására és arra, hogy a versek mellett olvasható kommentjeikkel indokolják meg, miért kaptak helyet az adott költemények a kötetben.
    Szombat délután Astrid Lindgren Háborús napló című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket, akik az íróról készült dokumentumfilm magyarországi bemutatóját is megtekinthetik. A programon részt vesz Niclas Trouvé, Svédország nagykövete, a könyvet Holländer Judit fordító és Dóka Péter szerkesztő mutatja be. Astrid Lindgren könyvének alapja az a tizenhét bőrkötéses füzet, amelyek egy ruháskosárban lapultak az írónő hajdani lakásában és csak egy évtizeddel a halála után, 2013-ban kerültek elő. A füzetek egyetlen naplóvá állnak össze, a kézírásos bejegyzések mellett több tucat újságcikk is található, valamint olyan levélátiratok, amelyekhez Lindgren a "piszkos meló" során jutott hozzá. Maga nevezte így rejtélyes munkáját, amelyet a svéd titkosszolgálat megbízásából végzett.
    Vasárnap Vig Balázs Todó kitálal a suliról és Dóka Péter Fekete eső című kötetének bemutatóját tartja a kiadó. Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt. Dóka Péter hősei most is bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül. Ezt a programot Az informatikus kutyája című kötet bemutatója és rendhagyó irodalom óra követi Lackfi Jánossal és az Eszter-lánc trióval.
    Az újdonságok között található még Alessandro Gatti Kolumbusz Kristóf, a határokat nem ismerő utazó, illetve Sabina Colloredo Kleopátra, a sivatag királynője című könyve, amelyek a nyolc éveseknél idősebbeknek szánt Nagymenők zsebkönyvtár köteteinek új darabjai. A sorozat a világtörténelem nagy alakjait mutatja be, olyan személyiségeket, akik igazán "menők" voltak saját korukban, nyomot hagytak maguk után és megváltoztatták a világot. Történetüket a legnépszerűbb olasz ifjúsági írók mesélik el színesen és humorosan.
    A 14 éven felülieknek szánja a kiadó Ruth Olshan egy szokatlan szerelemről szóló Minden, ami szép című könyvét, illetve Caroline Solé Szavazz rám! című kötetét, amely egy olyan új valóságshowról szól, ami az emberi szükségletekre épít.