Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amerikai házelnök: Washington osztja Varsó aggodalmait az orosz agressziót illetően

2017-04-21 21:01:00

 Washington osztja Varsó aggodalmait az "orosz agressziót" illetően, és kiáll lengyel szövetségesei mellett - hangsúlyozta Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke pénteken a varsói államfői palotában megtartott sajtóértekezleten.

    Paul Ryan az Andrzej Duda államfővel folytatott megbeszéléséről beszámolva elmondta: hálás Lengyelországnak, hogy támogatja a NATO-n belüli amerikai tevékenységet. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Lengyelország védelmi kiadásai a NATO-követelményeknek megfelelően elérik a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.
    A lengyel nemzetvédelmi tárca közben pénteken egy törvénytervezetet tett közzé, melynek értelmében 2030-ig fokozatosan a GDP 2,5 százalékára növelnék a védelmi kiadásokat. A növelés szükségességét azzal indokolták, hogy Lengyelország a NATO-módszertől eltérően az előző évi GDP-hez viszonyítja e költségeket, és a rést éppen a járulék növelésével lehet kiegyenlíteni.
    "A tárgyalások során hangsúlyozni akartam, hogy osztjuk Lengyelországnak az orosz agresszióval kapcsolatos aggodalmait, és ebben a szellemben szeretnénk biztosítani lengyel szövetségeseinket, hogy kiállunk mellettük" - jelentette ki Paul Ryan, aki nyolcfős - kétpárti - amerikai kongresszusi küldöttség élén tárgyalt Varsóban.
    Az amerikai házelnök "stratégiai partnereknek" minősítette az Egyesült Államokat és Lengyelországot, és aláhúzta: hazája "erős szövetségesnek" számít.
    A lengyel államfő kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára, Krzysztof Szczerski úgy tájékoztatta a sajtót: az egyeztetés többek között a közép-európai térség biztonságára vonatkozott, ebben az összefüggésben a NATO szerepéről és a lengyel-amerikai együttműködésről is tárgyaltak.
    Az Egyesült Államok "támogatja Lengyelországot a NATO-n belül", az észak-atlanti  szövetségben "együtt akar lenni Lengyelországgal" - értékelte Szczerski, hozzáfűzve: Washington és Varsó közös erőfeszítései bizonyítják, hogy "közös elképzelésük van a térség biztonságát illetően", amely egyébként Európa biztonságának is egyik pillére. 
    Pault Ryan péntek délután Beata Szydlo lengyel kormányfővel, Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterrel és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel is találkozott.
    Az amerikai politikus nyilvánvalóan a Krím elcsatolásával és a kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatosan utalt az "orosz agresszióra", noha Moszkva mind a mai napig tagadja, hogy beavatkozna az ottani helyzetbe. Az említett események azonban arra késztették a NATO-t, hogy megerősítse keleti szárnyát. 
    Az Egyesült Államok januárban mintegy 3,5 ezer fős páncélozott dandárt telepített Lengyelországba, az alakulat katonái jelenleg a kelet-közép-európai térség országaiban gyakorlatoznak. Amerikai parancsnokságú az a nemzetközi zászlóalj is, mely a NATO tavaly júliusi varsói csúcstalálkozóján hozott döntés értelmében - éppen a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggő csapaterősítés keretében - Lengyelországban állomásozik március óta.