Emma napja van. | 2024.04.19

Pingvinfióka bemutatásával vette kezdetét a Föld Fesztivál a budapesti állatkertben

2017-04-21 16:29:00

 Tifani, a négy hónapos pingvinfióka bemutatásával vette kezdetét pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Föld Fesztivál, amelynek programjai keddig tartanak az intézményben.

    "A budapesti állatkertben klasszikus dolog, hogy lehet pingvineket látni, a természetben található 20 különböző pingvinfaj közül mi többel is foglalkozunk" - mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek az egyik legifjabb fióka bemutatásakor pénteken az állatkertben.
    Mint mondta, Tifani december 22-én jött a világra, de január elején is született egy fióka, Vanda, a két kisállatot pénteken együtt engedik be a kolóniába.
    Hanga Zoltán kiemelte, hogy a Fővárosi Állatkert 30 éve foglalkozik az Afrika déli partvidékén őshonos pápaszemes pingvinekkel, amelyek amellett, hogy népszerűek és érdekesek, klimatizálás nélkül is tarthatók az itteni éghajlaton. A szóvivő kiemelte, hogy a pápaszemes pingvin veszélyeztetett fajnak számít, állatkerti tartása, megismerése, kutatása, szaporítása ezért a faj fennmaradása szempontjából is fontos feladat.
    Ezek a pingvinek természetes úton szaporodnak és a költés is természetes úton történik, a tojásból kikelt fiókákról 33 napos korig a szülőpár gondoskodik, utána a gondozók különveszik őket és megkezdődik egy utónevelési időszak, amelye nagyjából három hónapig tart. 
    "Ez az időtartam vált be, ezzel a módszerrel lehet a legnagyobb arányú életben maradást elérni" - fűzte hozzá. Mikor ez az utónevelési időszak letelik, akkor kerülnek vissza a pingvinkolóniába a méretben a felnőtteket megközelítő, de tollazatukon láthatóan fiókakorú állatok.
    Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy ezzel a programmal veszi kezdetét az intézmény hagyományos, 2008 óta a Föld napjához kapcsolódó, öt napon át tartó Föld Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozata, amelyen bemutatkozik például a Duna-Ipoly Nemzeti Park élővilága és felszín alatti kincsei, de az érdeklődők elkalandozhatnak a kínai kalligráfia világába, megismerkedhetnek a mentett állatokkal, az állatmentéssel, a tavaszi madárvédelemmel, a magyar botanikus kertekkel és az alternatív energiaforrásokkal is.