Csongor napja van. | 2024.04.16

Kijev a nemzetközi közösséggel szoríttatná rá Oroszországot a hágai döntés végrehajtására

2017-04-20 09:59:00

Ukrajna felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "nagyon alaposan" kövesse figyelemmel, végrehajtja-e Oroszország az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságának határozatát, és vonja felelősségre minden egyes estben, ha megsérti azt - közölte Facebook-oldalán Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes, aki Kijevet képviselte az eljárásban.

    Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren a maga részéről leszögezte: Oroszországnak haladéktalanul fel kell hagynia a "faji megkülönböztetéssel" az általa megszállt Krím félszigeten, továbbá végre kell hajtania a minszki megállapodásokban foglaltakat, véget kell vetnie a fegyveres konfliktus eszkalációjának, a terrorizmus támogatásának, valamint a Donyec-medence "kúszó annexiójának".   
    A Nemzetközi Bíróság szerdán közzétett határozatában arra szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel a krími tatárokkal szembeni ellenséges bánásmóddal és a hátrányos megkülönböztetéssel, engedélyezze újra képviseleti szervük, a medzslisz működését az önkényesen elcsatolt Krímben, továbbá biztosítsa az ukrán nyelv használatát a közoktatásban a bekebelezett félszigeten. Elutasította viszont Ukrajna Oroszországgal szemben megfogalmazott másik panaszát, amelyben Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy terrorizmust finanszíroz Kelet-Ukrajnában. 
    Az ukrán külügyminiszter-helyettes mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Oroszország haladéktalanul és teljes mértékben végrehajtja a bíróság határozatát, valamint véget vet a nemzetközi jogsértéseknek Ukrajnával szemben. 
    "A bíróság határozata nem menti fel Oroszországot azon kötelezettsége alól, hogy mindkét (a faji megkülönböztetést, illetve a terrorizmus finanszírozását tiltó) konvenció előírásait betartsa" - jelentette ki. 
    Zerkal a hágai bírósági döntés ismertetése után sajtótájékoztatót is tartott, amelyet közvetített a 112 Ukrajina hírtelevízió. Ezen kifejtette: mindenképpen győzelemként értékeli Ukrajna számára a döntést, annak ellenére, hogy a testület nem találta megalapozottnak Kijevnek a terrorizmus finanszírozására vonatkozó vádját. Fontosnak nevezte, hogy a Nemzetközi Bíróság elismerte joghatóságát ebben a kérdésben is. Rámutatott: Moszkva azt akarta elérni, hogy egyik vádban se ismerjék el az ENSZ-bíróság illetékességét, és ezért az ne hozhasson döntést. 
    Az ukrán diplomata értelmezése szerint a bíróság elismerte, hogy történtek jogsértések, valamint azt is, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki folyamat tovább folytatódhat, párhuzamosan a két ország közötti nemzetközi jogi eljárások mellett. Utalt arra, hogy Kijev továbbra is törekszik bebizonyítani, hogy Oroszország a Krím bekebelezésével és a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban játszott szerepével valóban megsértette a terrorizmus finanszírozásával szembeni fellépésről szóló nemzetközi egyezményt.