Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felkészületlenek az ellenzéki pártok

2017-04-19 07:15:07

A Corvinus Egyetem docense szerint mindenkit váratlanul ért az előrehozott brit választásokról szóló bejelentés, felkészületlen a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt és a liberális demokraták is.

    Theresa May miniszterelnök kedden jelentette be teljesen váratlanul a június 8-ára tervezett választásokat. Az indítványt a parlamentnek szerdán kétharmados többséggel jóvá kell hagynia, és ez nagy valószínűséggel meg is történik, mivel a kezdeményezést a Munkáspárt is támogatja.
    Gálik Zoltán az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában kiemelte: mindenkinek kellene egy program, amely egyelőre nincs a munkáspártnak, de a kormányzó konzervatív pártnak sem.
    A szakértő kitért arra is, hogy sokan megkésettnek tartják az előrehozott választást is, mert az állampolgárokat korábban kellett volna megkérdezni arról, hogy miről is szól Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, a Brexit, el akarják-e hagyni a közös piacot, a vámuniót. Ezen felül a szakértő szerint sportszerűtlen is azután bejelenteni az előrehozott választást, miután a kormány már kialakította álláspontját és letette az EU elé.
    Ezzel együtt Gálik Zoltán úgy gondolja fontos, hogy erős kormány álljon fel, amely majd végigviszi a kétéves tárgyalási, majd a hároméves átmeneti időszakot is. Ez erős pozíciót adhat a jövőbeli tárgyalásokhoz Theresa Maynek, akár abban is, hogy ne legyen "kemény Brexit", a tárgyalásokon legyenek kiskapuk, és egy Európához közeli viszonyt alakítsanak ki.
    A szakértő kitért arra is, hogy egy erős brit kormány a skót népszavazással is "erőpozícióból" tudna majd foglalkozni.