Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 3. rész (interpellációk)

2017-04-18 19:01:00

A macedón belpolitikáról, a szakképzésről, az óraátállításról és a várólisták csökkentéséről is szó volt kedden a parlamentben, az interpellációk között.


    Fidesz: mit köszönhet Soros Györgynek Macedónia?

    Tilki Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy egy amerikai korrupcióellenes szervezet dokumentumai szerint Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által pénzelt civil szervezetek több mint 5 millió dollárt költöttek a macedón konzervatív kormány destabilizálására az elmúlt években. Példaként hozta: az egyiknek az volt a feladata, hogy a konzervatívok kormányzása alatt évente kiadjon egy pamfletet, amelyben "a sajtószabadság egyre romló helyzetén kesereg". Macedóniában azóta megalakult az Állítsuk meg Sorost! mozgalom - jelezte, majd feltette a kérdést: vajon miért áll a macedón kormány Soros útjában? Szerinte egyedül a pénzről van szó, mivel a Soros-szervezetek "nagyot szakítanak a migránsbizniszből", ám a migráció sújtotta macedón-görög határon a szkopjei kormány kerítést építtetett.
    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt válaszolta: Macedóniában általános vélekedés, hogy részben Soros-szervezetek állnak az ország destabilizációját eredményező belpolitikai helyzet mögött, és a válságot előidéző utcai tüntetések felszólalóit ismerve ez megalapozottnak is nevezhető. A helyzetet bonyolítja, hogy az ellenzéki macedón szociáldemokraták választási listáján több olyan ember is szerepel, aki kötődik a Nyílt Társadalom Alapítványhoz - tette hozzá. Közölte: a magyar diplomáciának aggasztó a macedón belpolitikai helyzet, nyolc hónapja nincs működőképes kormány, éppen akkor, amikor az ország a migráció szempontjából a balkáni útvonal egyik legfontosabb állomása.
    Tilki Attila elfogadta a választ.

    MSZP: mikor lesznek valódi eredmények a szakképzésben?

    Teleki László (MSZP) azt mondta, hogy az iskolában a gyermekeknek az alapvető kompetenciákat kellene befogadniuk, de a jelenlegi iskola- és szakképzési rendszer képtelen megoldani ezt a feladatot. A szakemberhiányt viszont nem lehet megszüntetni, ha a fiatalok nem szerzik meg a kellő képesítést és szaktudást - emelte ki. A szakoktatás jelenleg túlságosan is a pillanatnyi igényekre koncentrál - bírált a politikus.
    A képviselő azt kérdezte, hogy mikor lehet valódi eredményeket látni a szakképzésben, mikor tesznek lépéseket a hazai szakképzési rendszer javításának érdekében.
    Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt kérte, hogy a képviselő ne szólja le a szakképzésben dolgozó pedagógusok munkáját. A kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít a szakképzésre, azt jelentősen és eredményesen fejlesztik - emelte ki, miközben kitért a szakmunkásképzés és a technikusképzés megreformálására is. Azt is hangsúlyozta, hogy a hiányszakmák képviselőinek képzését jelentős mértékű ösztöndíjjal támogatják, a felnőttoktatás résztvevőinek száma pedig többszörösére emelkedett.
    A képviselő a választ nem fogadta el, de a Ház megtette ezt 109 igennel, 34 nem ellenében.

    Jobbik: miért nem támogatja a kormány az óraátállítás eltörlését?

    Kepli Lajos (Jobbik) azt akarta tudni, hogy a kormány miért hátrált ki a Jobbik azon javaslata mögül, amelyik eltörölte volna az évenkénti kétszeri óraátállítást. Szavai szerint a közvélemény-kutatások és felmérések azt mutatják, hogy az óraátállítás eltörlésével a magyar társadalom mintegy négyötöde egyetért.
    Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. Az átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani - hangsúlyozta. Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.
    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen, 108 igennel 27 nem és egy tartózkodás ellenében.

    KDNP: mi tesz a kormány a várólisták csökkentéséért?

    Firtl Mátyás (KDNP) azt mondta, hogy az korábbi kormányoktól öröklött problémák leküzdésének érdekében 2012. nyarán be kellett vezetni az egységes, országos intézményi várólisták rendszerét, hogy csökkentsék az ellátásra várók számát. A kormány forrást is biztosított, hogy évente 12-13 ezer többletműtétet lehessen végrehajtani - tette hozzá. Szintén a várólisták csökkenését célozza, hogy az OEP honlapján elérhető a szabad műtéti kapacitással rendelkező kórházak listája - hangsúlyozta.
    A képviselő azt akarta megtudni, hogy milyen hosszúak jelenleg a várólisták és a kormányzat mit tesz azok csökkentése érdekében.
    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta, hogy 2010. előtt nem lehetett egységes kimutatásról beszélni, ezért a kormányzat 2012-ben vezetett be egy átlátható rendszert. Miután szembesültek azzal, hogy több mint hetvenezren vannak a várólistákon, beindították az azokat csökkentő programot - tette hozzá. Jelenleg csak valamivel több mint 27 ezer szerepel a várólistákon, miközben a várakozási idő is lecsökkent - tette hozzá.
    A képviselő a választ elfogadta.