Andrea napja van. | 2024.04.18

Róth Miksa-kiállítás nyílik Bukarestben

2017-04-18 18:35:00

A román főváros a következő állomása a Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész fő műveit és életpályáját bemutató kiállításnak - közölte kedden a Balassi Intézet bukaresti központja.

    A Megszínesített napfény című kiállítást tavaly bemutatták már Romániában, akkor Marosvásárhelyen volt látható. Most a román főváros művészetkedvelő közönsége ismerheti meg Róth Miksa munkásságát, aki már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt.
    A tárlaton felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével idézik fel a Róth-műhely sokszínű és sokrétű munkásságát. Láthatók lesznek a saját tervezésű és a műhelymunkák mellett a kor kiemelkedő festőivel - Székely Bertalannal, Vaszary Jánossal, a gödöllői műhely alkotóival - való együttműködésének emlékei is.
    Az alkotások többsége olyan épületekben található, amelyeket nem könnyű látogatóként megnézni. A tárlaton művészi fotók segítségével mutatják be ezeket az alkotásokat. 
    A kiállítást szerdán este 7 órakor Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nyitja meg a Balassi Intézet bukaresti központjának székhelyén. 
    A megnyitón levetítik Az üvegfestő - Róth Miksa művészete című dokumentumfilmet is, amelyet Tóth Péter Pál rendezett.
    Róth Miksa a 19. és a 20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak- és üvegmozaik-művészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Egyedülálló alkotásai díszítik egyebek mellett a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, vagy a mexikóvárosi Teatro Nacionalt.