Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Jobbik szembekerül a szimpatizánsaival

2017-04-16 09:01:00

Borbély Zsolt Attila, a Jobbik egykori nemzetpolitikai kabinetvezetője szerint Vona Gábor mostani politikájával a baloldal szavazóbázisát szeretné megnyerni, ezzel viszont szembekerül szimpatizánsaival. A politológus az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, kimeríti a nemzetárulás fogalmát, hogy a Jobbik nem szavazta meg a kvóták elutasításáról szóló alkotmánymódosítást.

    Mint mondta, nagyjából 2016 ősze volt az az időpont, amikor már vállalhatatlan volt, amit a népszavazással kapcsolatban képviselt a Jobbik. Szerinte a tavaly őszi bevándorlási népszavazásnál egy nemzeti pártnak a kormány mellé kellett volna állnia, ugyanis az az egész kontinens jövőjét meghatározó referendum volt. Szerinte itt nem kellett volna taktikázni, ellenzéki politizálást folytatni, ki kellett volna mondani, hogy mindenki menjen el és szavazzon a megfelelő módon, "nemmel". Vona Gábor, a Jobbik elnöke meghirdette azt a teljesen légből kapott tézist, hogy Orbánnak le kell mondania, ha nem lesz sikeres a népszavazás. Ez egy politológiai nonszensz volt" - mondta.
    Borbély Zsolt szerint kimeríti a nemzetárulás fogalmát, hogy a Jobbik előbb feltételhez kötötte a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról szóló alkotmánymódosítás megszavazását, majd amikor a kormány részben ezt teljesítette a letelepedési kötvények kivezetésének kilátásba helyezésével, akkor egy teljesen demagóg retorikával "legazdagmigránsozta" és "legazdagterroristázza" azokat az embereket, akik komoly összegekért állampapírokat vásárolnak.
    Hozzátette: ezt a vonalat követi most a Jobbik a CEU-ügy kapcsán is, miután a párt nem szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását, majd pedig beállt az "álbaloldal", valamint a "globális világhatalom helyi adminisztrációja" mellé.
    A Jobbik szerinte az Orbán-Soros harc során a rossz oldalra állt, a pártnak Toroczkai László álláspontját kellett volna képviselnie, ami a CEU megszüntetését jelenti. Egy nemzeti párt számára nem az ellenzéki pozíciónak kell az irányt diktálnia, hanem a nemzetérdeknek - mondta.
    A mostani teljesen elhibázott politika már teljesen összenőtt Vona Gábor nevével, és Borbély Zsolt véleménye szerint az sem kizárt, hogy megbuktatják.