Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Uniós biztos: nincs szó a tagállamoknak megítélt pénzügyi alapok csökkentéséről

2017-04-12 15:27:00

 Nincs szó arról, hogy az Európai Unió a tagállamoknak megítélt pénzügyi alapokat csökkentené az uniós migrációs politikában való részvétel elmaradására, a szolidaritás hiányára vagy más okokra hivatkozva - jelentette ki Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős tagja szerdán Brüsszelben, Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

    A menekültek áthelyezésére és áttelepítésére kidolgozott európai bizottsági mechanizmussal foglalkozó sajtótájékoztatón Jourova hangsúlyozta, hogy a brüsszeli végrehajtó testület nem tervez változásokat a támogatásokban, tartja magát a korábban meghatározott, 2014-2020 közötti időszakra meghatározott pénzügyi keretekhez.
    Mint fogalmazott, az unió sok pénzt folyósít a tagállamoknak az EU szociálpolitikai alapján keresztül, amelynek célja az integráció erősítése. Az Európai Uniónak szüksége van a kiszámíthatóságra, a tagállamok anyagi stabilitására - tette hozzá.
    Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kijelentette, nem segítene az, ha a tagállamoknak megítélt támogatási pénzeket csökkentenék.
    "Nem azért vagyunk, hogy büntessünk, hanem azért, hogy megbeszélések útján meggyőzzük a tagállamokat az uniós menekültpolitikában való szolidáris részvételről" - fogalmazott. Hozzátette, a bizottság továbbra is ellenőrizni fogja, hogy a tagállamok a támogatási célnak megfelelően használják-e fel az uniós pénzeket.
    Avramopulosz kijelentette, nem segítene az, ha a bizottság csökkentené anyagi támogatását valamely tagországnak. A bizottság és a tagállamok közötti párbeszéd célja a megegyezés. Mindig megoldást kell keresni a közös előrelépés érdekében - tette hozzá.
    Az Európai Bizottság célja nem a tagországok büntetése, hanem a menekültek segítése - húzta alá.