Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európai Unió rekordösszeget fordított tavaly nemzetközi segélyezésre

2017-04-11 20:50:00

Rekordösszeget fordított nemzetközi támogatásokra a tavalyi évben az Európai Unió, amely továbbra is a világ legnagyobb segélyezőjének számít - közölte kedden az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

    A friss adatok szerint az Európai Unió és a huszonnyolc tagország együttesen 75,5 milliárd euró (mintegy 23 532 milliárd forint) hivatalos fejlesztési támogatást (ODA) folyósított 2016-ban, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,51 százalékát tette ki.
    Ez 11 százalékos növekedést jelent a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest, az összeg már a negyedik egymást követő évben emelkedett.
    Az uniós országok 2005-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát. Ennek tavaly öt tagállam tett eleget: Luxemburg (1 százalék), Svédország (0,94), Dánia (0,75), illetve Németország és Nagy-Britannia (0,7).
    Bruttó nemzeti jövedelméhez mérten tizenhat ország fokozta, öt csökkentette, hét szinten tartotta tavaly a nemzetközi segélyezési tevékenységét. Abszolút értéken viszont húsz tagállam összesen 10,9 milliárd euróval növelte támogatását, hat másik pedig 3,4 milliárd euróval csökkentette.
    "Büszkeséggel tölt el, hogy továbbra is az Európai Unió a világ legnagyobb nemzetközi segélyezője, ez világos bizonyítéka az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai iránti elkötelezettségünknek" - jelentette ki Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos, felszólítva a nemzetközi fejlesztés többi szereplőjét, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket.