Emma napja van. | 2024.04.19

Török külügyminiszter: a szíriai kormánynak még mindig vannak vegyi fegyverei - FRISSÍTETT (új: török egészségügyi miniszter)

2017-04-11 20:24:00

 Ankara információi szerint a szíriai kormány a múlt keddi, Hán Sejkún-i gáztámadás után is rendelkezik még vegyi fegyverrel - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a TRT Haber állami hírtelevíziónak az olaszországi Luccában, ahol a G7 csoport külügyminisztereinek találkozója folyik.

    Kiemelte, hogy a vegyi fegyverek ismételt bevetésének kockázata egészen addig fennáll, amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon van. Hozzátette, meg kell akadályozni, hogy Aszad ismét vegyi fegyvert vessen be. Hangsúlyozta, hogy a konfliktus sújtotta országban átmeneti kormány kialakítása szükséges.
    A nyugati szövetségesek szerint a damaszkuszi rezsim vegyi fegyvert vetett be a múlt héten az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban Hán Sejkúnnál, míg az Aszaddal szövetséges Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy raktárt talált el, ahol a lázadók tároltak vegyi fegyvereket.
    Recep Akdag török egészségügyi miniszter az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint kedden úgy nyilatkozott: bebizonyosodott, hogy szarin gázt használtak az idlíbi támadásnál, amelyet a Törökországba szállított áldozatok véréből és vizeletéből mutattak ki. A szíriai incidens után mintegy hatvan embert szállítottak török kórházakba, hárman közülük meghaltak. A boncolásokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) képviselőivel közösen végezték.
    Az incidensben 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, 546-an pedig megsebesültek.
    Az Egyesült Államok múlt pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg légi támaszpontjára, ahonnan feltételezhetően a gáztámadást végrehajtó repülőgépek felszálltak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó