Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar Levente: Albánia fejlődő gazdasága nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak

2017-04-10 19:14:00

 

Albánia, mint Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, ennek szellemében rendezték meg Tiranában azt az albán-magyar üzleti fórumot, amelyen 150 cég vett részt és a tárgyalások középpontjában a vízipari együttműködés állt - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az albán fővárosban tett egynapos látogatásáról telefonon az MTI-nek hétfőn. 

 

    Magyar Levente beszámolt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tiranai irodájának megnyitójáról is, az iroda feladata az lesz, hogy kapcsolatot teremtsen az albán és a magyar cégek között. Az MNKH 4000 magyarországi partnerrel áll kapcsolatban, a cégek a magyar exportképesség teljes spektrumát lefedik - tette hozzá. 
    Az államtitkár a magyar-albán kapcsolatokról szólva elmondta, hogy a Wizzair légitársaság a múlt héten indított járatot, amely hetente kétszer közlekedik Budapest és Tirana között. Kiemelte még a Magyarország által delegált európai uniós szakértőt, aki az albán külügyminisztériumban segíti az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak előkészítését, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, amely rendkívül népszerű a külföldi diákok körében.
    Az államtitkár arra is rámutatott, hogy Albánia geostratégiai szempontból is fontos tényező a térségben, az ország a balkáni stabilitás egyik sarokpontja. Éppen ezért Magyar Levente szerint történelmi hiba az Európai Unió (EU) részéről, hogy elhanyagolja a Balkánt és a "biztató szavakon túlmenően semmi más konkrét integrációs nézőpontot nem képes felmutatni." 
    A balkáni régióban Albánia egy stabilan működő demokrácia, éppen ezért Magyarország elkötelezett a térség és azon belül Albánia uniós integrációja mellett. Ennek jegyében kezdte meg egy hónappal ezelőtt Tiranában a Magyarország által delegált uniós szakértő a munkásságát - fogalmazott a KKM államtitkára. 
     Magyar Levente Albánia európai integrációjának fontosságánál hangsúlyozta: régi tapasztalat a Balkánról, hogy az itt fennálló "nagyhatalmi befolyásolási űrt" előbb-utóbb valaki mindig betölti. Az viszont nem mindegy sem a térségnek, sem Magyarországnak, hogy ki tölti majd be ezt az űrt, mert ha a térségben nem az Európai Unió lesz a legfőbb szereplő, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nem a térség országainak érdekei mentén alakul a balkáni régió országainak sorsa - mondta az államtitkár.