Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: tudott-e a pécsi buszok "ellopásáról" az MSZP?

2017-04-10 16:16:00

 A Fidesz választ vár arra, hogy tudott-e a nyolc évvel ezelőtti szocialista városvezetés arról az ügyletről, amelynek során "ellopták" a pécsi tömegközlekedés buszait.

    A kormánypárti Csizi Péter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 2009. januárjában a Pécsi Közlekedési Zrt. 2,436 milliárd forintért bérelte vissza a város 150 buszát attól a cégtől, amelynek pár héttel korábban "kísértetiesen hasonló" összegért adták el a járműveket. A képviselő azt mondta, így gyakorlatilag pénzmozgás nélkül kerültek át a pécsiek buszai egy külsős céghez.
    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatára, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék jogerős ítéletére hivatkozva kijelentette, hogy ez egy színlelt szerződés, "közérthetőbben lopás". Az ügy miatt kétmilliárd forintos adóbüntetést szabtak ki, miközben majdnem összeomlott a helyi buszközlekedés - fogalmazott.
     A szerződést 2009. január 1-jén kötötték meg, a számla keltezése január 27. - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy az ügylet idején Tasnádi Pétert, Pécs akkori szocialista polgármesterét már súlyos betegséggel kezelték és éppen a számla kiállításának napján hunyt el. A várost ekkor alpolgármestere, Tóth Bertalan, az MSZP jelenlegi parlamenti frakcióvezetője vezette - tette hozzá.
    Csizi Péter kiemelte, hogy az ügyben tett tanúvallomások során többen is úgy nyilatkoztak, hogy Tóth Bertalannak tudnia kellett erről az ügyletről. Ha Tóth Bertalan tudott a "buszok ellopásáról", akkor maga is részese a bűncselekménynek, ha nem tudott, akkor pedig alkalmatlan vezetőnek - nyomatékosított.
    Az utóbbi hat évben a város egy saját tulajdonú, új céggel biztonságosan tudta biztosítani napi 56 ezer ember közösségi közlekedését - közölte.