Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

2017-04-10 15:47:00

 A washingtoni nagykövetről, a miniszterelnök vagyonáról és a paksi beruházásról kérdezték a miniszterelnököt az ellenzéki képviselők az azonnali kérdések és válaszok órájában hétfőn az Országgyűlésben.

    
    MSZP: Orbán Viktor kérjen bocsánatot minden magyar nőtől!
    
    Bangóné Borbély Ildikó azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívását úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett ezzel a mondattal. Úgy vélte: egyrészt bármelyik nővel szemben elfogadhatatlan az a stílus, amit a miniszterelnök megenged magának, másrészt pedig két ország diplomáciai kapcsolata nem nő- vagy férfiügy. 
    Orbán Viktor úgy válaszolt: mindenkitől elnézést fog kérni mindig, akit megbánt vagy megsért, de ebben az esetben ez a helyzet nem áll fenn. "Ha mégis így tettem volna, megnyugtathatom, hogy otthon pont elegen vannak hölgyek ahhoz, hogy azonmód le is kapjanak a tíz körmömről" - fogalmazott. Ehelyett azt javasolta, hogy beszéljenek kellő tisztelettel a magyar nőkről, ismerjék el a munkájukat, és számos gazdasági kalkulációban helyt adjanak annak a munkának, amelyet a munkahelyen kívül végeznek. "Általában a politika több tisztelettel beszélhetne a nőkről, azt gondolom, hogy e tekintetben sem a Fidesznek sem a KDNP-nek nincs szégyenkeznivalója" - mondta a kormányfő.
     
    Jobbik: van a miniszterelnöknek eltitkolt külföldi vagyona?
    
    Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a kormányfőtől, hogy neki, családjának vagy legszűkebb környezetének van-e eltitkolt külföldi vagyona, off-shore vagyona, illetve zavaros pénzügyi ügylete.
    Úgy vélte ugyanis, hatalmas nemzetbiztonsági veszélyt jelentene Magyarországra, és "belpolitikai tragédia" lenne, ha a kormányfőt zsarolni lehetne a pénzügyei miatt.
    Orbán Viktor először annyit válaszolt: "e tekintetben nyugodtan aludhat". 
    Vona Gábor viszonválaszában úgy reagált: ő a miniszterelnökkel ellentétben mindennap jól alszik. Hozzátette: a kormányfő úgy gondolja, hogy "sorosozással meg simicskázással" mindent a szőnyeg alá lehet söpörni. "Én lettem Soros György által politikus, vagy ön, engem tett háromszor miniszterelnökké Simicska Lajos vagy önt?" - tette fel a kérdést Vona Gábor, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy a "belső démonaival" való küzdelmet oldja meg saját maga. 
    Orbán Viktor úgy reagált: "messzire jut a magyar parlament akkor, ha arra fordítja az idejét, hogy az önök gazdája ide beküldött, whiskey-szagú kérdéseivel foglalkozik", az ország kérdései helyett. Úgy fogalmazott: "szomorú sors az, amikor az embernek gazdája van és nem a saját maga ura". Szerinte lehet, hogy van akit Soros György mozgat, és - fordult a Jobbik elnökéhez - "van, akit az önök gazdája", de a Fidesz és a KDNP szuverén párt, amely csak a magyar emberek érdekét képviseli, és mindig minden törvényt maradéktalanul betart.
    
    KDNP: a strasbourgi bíróság Magyarország ellen dolgozik
    
    Hollik István (KDNP) a strasbourgi bíróság bangladesi migránsok ügyében hozott ítéletével kapcsolatban azt mondta, a bíróság és a bevándorláspárti szervezetek összefonódnak. Hozzátette: az egyik oldalon ott vannak a Soros-szervezetek, amelyek működésükkel segítik a tömeges bevándorlást, a másik oldalon, a strasbourgi bíróságon ott ülnek Soros emberei, például Sajó András, a Soros-egyetem egyik alapítója, aki bíróként gondoskodik arról, hogy a bevándorláspárti álláspont mellé álljon a bíróság.
    Kifogásolta azt, hogy a bíróság túlnyomó részt olyan jelentésekre alapozta döntését, amelyek annak a Magyar Helsinki Bizottságnak a közreműködésével készültek, amely képviselte a perben a két bangladesi migránst. A képviselő szerint ez összeférhetetlen.
    Úgy összegzett: "a strasbourgi bíróság ahelyett, hogy a valódi emberi jogok védelmével foglalkozna, Magyarország ellen dolgozik".
    Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarországon elképzelhetetlen, hogy figyelembe vegyék peres félként véleményét, ha az eljárás korábbi szakaszában bedolgozott a szakértőnek.
    Elmondta, a Gyurcsány-kormány által delegált bíró, Sajó András egy eset kivételével soha nem jelentett be összeférhetetlenséget. Érdekesnek nevezte a bírák kiválasztási mechanizmusát, illetve rendhagyónak nevezte a bíróság működését azért, mert jogalkotásra kényszerít államokat, például a börtönzsúfoltság miatt.
    
    LMP: fogják be a szánkat népszavazással!
    
    Szél Bernadett (LMP) szerint a kormány soha, semmilyen felhatalmazást nem kapott a paksi atomerőmű beruházásra. 2014-ben nem erről döntöttek a magyar emberek - hangoztatta. Ha a kormánypártok szerint a magyar választópolgárok nagy mértékben támogatják a beruházást, "akkor miért nem fogják be a szánkat egy népszavazással?" - kérdezte. Hozzátette: az a kérdés most már, hogy hívják az ország miniszterelnökét, Vlagyimirnak vagy Viktornak.
    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában bejelentette, a következő napokban tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi beruházás kérdéseinek összefogására és irányítására.
    Közölte: a Fidesz és a KDNP nyílt lapokkal játszott. Kifejtette: már a 2014-es parlamenti választás előtt megkötötték a paksi beruházás alapszerződését azért, hogy senki se mondhassa azt, nem ismeri a kormányzásra készülő Fidesz és KDNP energiapolitikáját.
    A miniszterelnök közölte, a Fidesz az atomenergiát és a megújuló energiát is támogatja. A megújuló energiákra nem fizethetnek rá a magyar emberek, és most úgy látszik, hogy még jó ideig a legolcsóbb energia a nukleáris energia lesz - közölte.
    Megjegyezte, "nyilvánvaló és többszöri felszólítás ellenére sem vagyok hajlandó befogni a képviselőasszony száját".