Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emléktáblát avattak Széchenyi István emlékére Pozsonyban

2017-04-10 15:45:00

 Emléktáblát avattak gróf Széchenyi István emlékére hétfőn Pozsonyban a szlovákiai magyar szervezetek több mint két évtizedes fáradozásának eredményeként, a rendszerváltás óta ez az első olyan emléktábla, amely magyar történelmi személyiség nevét örökíti meg Pozsonyban.

    Elsőként három magyarországi székhelyű szervezet, a Széchenyi Társaság, az Országos Széchenyi Kör, illetve a Széchenyi Alapítvány fogalmazta meg már több mint húsz évvel ezelőtt, hogy a Pozsonyhoz ezer szállal kötődő Széchenyi István emléktáblát kapjon a városban.          
    Az emléktábla elhelyezését évekig különböző akadályok hátráltatták, ezek csak tavaly hárultak el, amikor Széchenyi István születésének 225-ik évfordulója alkalmából a kezdeményezést felkarolta Magyarország pozsonyi külképviselete, illetve a Pozsonyi Magyar Intézet, s azt a magyar és a szlovák tudományos akadémia egyaránt támogatásáról biztosította. Ezt követően készülhetett el a kétnyelvű - szlovák és magyar szövegezésű - emléktábla, amelyet az ötletadó szervezetek adományaként helyezték el a Kapucinus utcában lévő - Széchenyit gyakran vendégül látó - ház falára az ingatlan tulajdonosa, Frideczky János támogatásának köszönhetően.
    Az emléktáblát Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete és Rubovszky András, a Széchenyi Társaság elnöke leplezte le. A nagykövet elmondta: az emléktábla a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV), illetve a külképviselet közötti sikeres szakmai együttműködés eredménye.
    Az emléktábla felállításával régi adósságot sikerült törleszteni - mondta az MTI-nek Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, aki szerint az, hogy az emléktáblát "szinte gond nélkül" engedélyezték, egy új kor nyitányának is tekinthető a javuló magyar-szlovák kapcsolatok összefüggésében.
    "Annak a korszaknak a nyitányaként, amelyben magyarok és szlovákok felfedezik, hogy vannak közös értékeink, amelyek összekötnek bennünket, vannak történelmi személyiségeink, akik ugyanúgy szolgálták mindkét nemzet érdekeit, és ezek között az első a sorban Széchenyi István" - fogalmazott a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.
    Az emléktábla leleplezését megelőzően a történelmi épület falai között egy rövid - Széchenyi István életútját, munkásságát bemutató - előadássorozatra is sor került, Pelyach István, történész, Morovics Miroslav Tibor, a Szlovák tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének történésze, illetve Brogyányi Mihály, helytörténész részvételével.