Gedeon napja van. | 2024.03.28

A KMKSZ aggodalmát fejezte ki az ukrajnai nemzetiségek jogainak esetleges szűkítése miatt

2017-04-08 19:30:00

Aggodalmát fejezte ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szombaton Beregszászon tartott tisztújító 28. közgyűlése a 2016 őszén Ukrajnában elkezdődött törvényalkotási intézkedések sora miatt, amelyek következtében a nemzetiségek jogai jelentősen szűkülhetnek.

    Az ülésen elfogadott nyilatkozat szerint a KMKSZ "úgy véli, hogy a nyelvhasználattal, anyanyelvű oktatással, médiával és az állampolgársággal kapcsolatos jogok szűkítése ellentmond Ukrajna alkotmányának és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak, mindamellett jelentős visszalépést jelentenének a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése terén, súlyosan megsértve az Ukrajna alkotmányában rögzített alapjogokat és a szomszédos államokkal megkötött alapszerződésekben foglaltakat". A KMKSZ közgyűlése felhívja az illetékesek figyelmét, hogy az anyanyelvi oktatás és a szabad nyelvhasználat biztosítása alkotmányos kötelesség, ezért maradéktalanul biztosítani kell a nemzetiségi kisebbségek számára is.
    A nyilatkozat szerint a kettős állampolgárság kérdése nemcsak a nemzetiségi kisebbségekhez tartozókat érinti, hanem több millió olyan ukrán állampolgárt is, aki az elmúlt évek kilátástalan helyzetéből menekülve külföldre kényszerült. Az európai uniós állampolgársággal is rendelkező ukrán állampolgárok nemhogy nem veszélyeztetik Ukrajnát, de komoly lehetőségeket jelentenek az európai struktúrák felé történő közeledésben, az ország európai integrációjának megerősítésében, a bevételi források bővítésében.
    "Úgy véljük, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos törvényalkotási kezdeményezések csupán a figyelem elterelését szolgálják az országban tapasztalható égető gazdasági, szociális és demográfiai problémákról, s csak tovább ronthatják az amúgy is feszült helyzetet" - mutatott rá a magyar szervezet fóruma. A KMKSZ elnöksége ezért - olvasható a nyilatkozatban - szorgalmazza, hogy a hatalmi szervek hagyjanak fel a jogi formába burkolt kisebbségellenes törekvésekkel, és tegyenek érdemi lépéseket azok jogainak biztosítása és érvényesítése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a társadalmi feszültségeket épp az állampolgári és kisebbségi jogok kiszélesítésével, a jogosítványok és eszközök alsóbb szintekre történő delegálásával, a valódi önkormányzatiság megteremtésével lehetne feloldani.
    A KMKSZ a nyilatkozatban köszönetét fejezi ki a magyar államnak és Magyarország kormányának, hogy az elmúlt időszakban is kiállt a kárpátaljai magyarság mellett, és a különböző támogatásokon keresztül segítette és segíti a rendkívül nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság boldogulását és szülőföldön való megmaradását. Üdvözli, hogy az EU megadta a vízummentességet Ukrajnának, de elítéli a határellenőrzés ezzel egy idejű megszigorítását az ukrán-magyar határon.
    A magyar szervezet közgyűlése üdvözli a magyar-ukrán kapcsolatok megerősítése és bővítése céljából tett magas szintű kormányzati lépéseket. "Meggyőződésünk, hogy a közelmúltban aláírt megállapodások nagyban elősegítik a két ország közötti gazdasági együttműködés élénkítését, Kárpátalja és azon belül a határ menti régió gazdasági, infrastrukturális fejlesztését" - áll a nyilatkozatban, amelyben a KMKSZ reményét fejezi ki, hogy a magyar-ukrán jószomszédi viszony erősödése töretlenül folytatódni fog, s abban a kárpátaljai magyarság fontos szerepet fog játszani.