Emma napja van. | 2024.04.19

Varga Mihály: Európa csak egységesen tud versenyképes maradni a világpiacon

2017-04-07 19:29:00

 

Európa növekedését a közép-kelet európai régió hajtja, a többsebességes Európa nem tudna növekedni, ha közben elveszítené motorját; a kontinens csak egységesen tud versenyképes maradni a világpiacon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, az Ecofin informális ülésén, amiről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számolt be az MTI-nek.

 

    A szaktárca közleménye szerint az uniós pénzügyminiszterek az EU gazdaságpolitikájának jövőjéről és a nem teljesítő banki hitelek örökségének lehetséges kezeléséről tárgyaltak Máltán.
    Varga Mihály az ülésen elmondta: a Brexit példája jól mutatja, hogy Európa mint márkajel vesztett értékéből. Az európai vezetők közös feladata megtalálni ennek mögöttes okait. A keresett válasz talán azt fogja mutatni, hogy néhány területen Európának kevesebbet kellene tennie, miközben más területeken a tagállamoknak minden eddiginél szorosabban kellene együtt dolgozniuk - mondta.
    "Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel olyan adózási javaslatokat kényszerítsen ránk, amik az adóterhelés növelését eredményeznék" - hangsúlyozta.
    A miniszterek és a központi, illetve jegybanki vezetők a délutáni ülésen véleményt cseréltek az európai bankrendszerben felgyülemlett nem-teljesítő hitelek (non-performing loans - NPL) helyzetéről, amelynek magas európai, illetve egyes országokbeli szintje továbbra is kockázatot jelent.
    Az NPL-állomány hirtelen növekedése a 2008-as pénzügyi válsággal kezdődött. A nem teljesítő hitelek negatívan befolyásolják a gazdasági növekedést, valamint jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot hordoznak.
    A közlemény szerint Magyarország a válság mélypontját követően hamar felismerte a problémát, és azóta már sokat tett a magas NPL-állomány leépítésének érdekében. A Nemzeti Eszközkezelő vagy a magáncsőd a nehéz helyzetbe került hiteladósoknak segített, az adósságfék-szabályok pedig a jövőbeli NPL-állomány kialakulását akadályozzák meg - ismertette Varga Mihály. Hozzátette, a rossz hitelek állománya az elmúlt évek pozitív folyamatai ellenére még mindig magas, van még feladat e területen nemzeti és uniós szinten is.