Csongor napja van. | 2024.04.16

A Magyar Telekom közgyűlése megszavazta a 25 forintos osztalékot

2017-04-07 15:27:00

 A Magyar Telekom Nyrt. pénteki éves rendes közgyűlése az igazgatóság javaslatára részvényenként 25 forintos osztalékot szavazott meg. A társaság a 26,066 milliárd forint osztalékot a magyar számviteli törvény szerinti 2016-os, 28,53 milliárd forint nettó eredményéből fizeti ki, a fennmaradó 2,47 milliárd forintot pedig eredménytartalékba helyezi.

    Az osztalék kifizetésének első napja május 23., a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 12.
    A közgyűlésen a részvényesek 64,87 százaléka jelent meg.
    A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált éves jelentést a közgyűlés 1175,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 57,223 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. A csoport konszolidált árbevétele tavaly 602,651 milliárd forint volt a 2015. évi 656,34 milliárd forint után.
    Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve kifejtette: az előző évekhez hasonlóan folytatódott a kiskereskedelmi bevételek szerkezetének átalakulása, a mobil- és vezetékes hangbevételek tovább csökkentek, amit ellensúlyozott az adat- és a televíziós szolgáltatásokból, valamint a készülékértékesítésből származó bevételek jelentős emelkedése. A csoport éves árbevételének 8,2 százalékos csökkenését elsősorban az energiapiacról való kilépéssel, valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai tevékenységekből származó alacsonyabb bevételekkel magyarázta a vezérigazgató.     A vezérigazgató pozitívan értékelte a magyar gazdasági környezetet, amelynek helyreállításával folyamatosan növekszik a belföldi kereslet, a kormányzati intézkedések pedig kedvezően hatnak a lakossági fogyasztásra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az uniós támogatási ciklusok miatt a beruházások szintje erősen ingadozik.     Az idei célkitűzéseket ismertetve Christopher Mattheisen megismételte a már korábban nyilvánosságra hozott terveket, amelyek szerint a Telekom csökkenő, legfeljebb 560 milliárd forint árbevételre és 182 milliárd forint EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít. Beruházásokra az előző évi 105 milliárd forintnál kevesebbet, mintegy 85 milliárd forintot szán a vállalat az idén.     A vezérigazgató jelezte azt is, hogy a nettó eladósodottsági rátát - amelyen a társaság osztalékpolitikája alapul - továbbra is 30-40 százalék közötti szinten kívánja tartani a Telekom.