Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Az Európai Tanács elnöke üdvözölte az amerikai légicsapásokat - FRISSÍTETT (új: Juncker, Stoltenberg)

2017-04-07 13:33:00

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelyek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják.

    "Az Európai Unió együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren.
    Később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amely szerint Washington arról tájékoztatta az EU-t, hogy a "korlátozott" légicsapások célja az volt, hogy elrettentsen az újabb gáztámadásoktól.
    A brüsszeli testület vezetője határozottan elítélte a vegyi fegyverek használatát, és leszögezte, hogy erre választ kell adni, ezért "megérti" az elrettentő lépéseket. "Világos a különbség a katonai célpontokra irányuló légicsapások között és a civilek elleni vegyifegyver-támadások között" - fogalmazott.
    "Meg kell kettőzni az erőfeszítéseket a szíriai erőszakspirál felszámolása és a tartós béke megteremtése érdekében" - hangsúlyozta.
    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a teljes felelősség. "A vegyi fegyverek bárminemű használata elfogadhatatlan, nem maradhat következmények nélkül, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni" - közölte.
    Hozzátette, az észak-atlanti szövetség szerint a vegyi fegyverek használata fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.
    Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért.
    Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Japán helyeselte, Oroszország és Irán viszont élesen elítélte az amerikai akciót.