Emma napja van. | 2024.04.19

Merkel és Hollande szerint Aszad felelős az amerikai akcióért

2017-04-07 12:15:00

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

    A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett "mészárlás" után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot.
    A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte - emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande.
    Franciaország és Németország partnereikkel együtt tovább folytatja az ENSZ keretében kifejtett erőfeszítéseket azért, hogy "felelősségre vonják Aszad elnököt bűnös tetteiért" - áll a közleményben, amely szerint Párizs és Berlin továbbra is kiáll a szíriai polgárháború politikai rendezése mellett.
    A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai fél értesítette a német kormányt a tervezett akcióról, James Mattis amerikai védelmi miniszter nem sokkal a légitámadás előtt személyesen ismertette a tervet Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel.
    A német légierő (Luftwaffe) semmilyen formában nem vett részt az akcióban - mondta a tárca egyik szóvivője. A Luftwaffe az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalícióban ugyan Szíria területén is végez felderítést, de a Tornado gépek kizárólag IÁ-célpontokat mérnek fel - ismertette a szóvivő.
    A német sajtó első értékelései szerint az amerikai légitámadás 180 fokos fordulatot jelent Donald Trump elnök Szíria-politikájában, és visszatérést az előző elnök, Barack Obama irányvonalához. Washingtont mindenekelőtt az ösztönözhette a váltásra, hogy a vegyifegyver-támadás megtorlásának elmaradása precedenst teremthetett volna, vagyis vegyi fegyverek bevetésére bátoríthatott volna más elnyomó rezsimeket is.
    Egyesült Államok péntek hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja. A robotrepülőgépeket a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó amerikai rombolóhajókról indították el.