Emma napja van. | 2024.04.19

Török elnöki szóvivő: az amerikai támadás pozitív válasz Aszad háborús bűneire

2017-04-07 09:03:20

A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken írásos nyilatkozatában.

    Mint fogalmazott: a létesítmény használhatatlanná tétele fontos lépés annak érdekében, hogy a rezsim civilek ellen irányuló hagyományos és vegyi támadásai ne maradjanak megválaszolatlanul. Kalin az Ankara által régóta hangoztatott repüléstilalmi és biztonsági övezet azonnali kialakítását sürgette a hasonló mészárlások megelőzése céljából.
    A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton. 
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a dél-törökországi Alanyában újságírók előtt helyénvalónak nevezte az amerikai beavatkozást. A tárcavezető Aszadnak a hatalomból történő azonnali eltávolítását és egy átmeneti kormány beiktatását szorgalmazta. Kiemelte: a civilek számára létrehozandó biztonsági övezetek most fontosabbak, mint valaha. Hozzátette: a Washington vezette nemzetközi koalíció értesült az amerikai csapásmérésről, és már maga is beszélt telefonon a francia és a német külügyminiszterrel. Jelezte: felveszi a kapcsolatot az orosz és az amerikai diplomáciával is.
    Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontjára, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.