Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kárpátaljai kormányzó: a szél tépte le a magyar zászlót Beregszász határában

2017-04-06 17:03:39

 

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint nem igaz a média által terjesztett hír a Beregszász határában álló magyar zászló "ismeretlen vandálok" általi megrongálásáról, mert a lobogót a szél tépte le.

 

    A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetője Moskal.in.ua személyes honlapján csütörtökön tett bejegyzésében azt írta: nem felel meg a valóságnak a tömegtájékoztatási eszközök által terjesztett hír, amely szerint "ismeretlen vandálok" megrongálták a magyar zászlót Beregszász határában. A Beregszász mellett álló két zászlórúd az ukrán és a magyar nemzeti lobogóval "nem került vandálok látókörébe", az egyik zászló az időjárási viszonyok miatt és nem emberi tényező következtében tűnt el - közölte Hennagyij Moszkal. Mint írta, a vásznakat nem cserélték tavaly ősz óta, ki voltak téve a kemény fagyoknak, és a "ma reggeli erős szél megrongálta a magyar zászlót, amelynek egy része leszakadt, és a rúdra tekeredett" (ahogy a honlapon mellékelt fotón is látható). Jelezte, hogy a beregszászi városi önkormányzat hamarosan lecseréli mindkét lobogót. "Vagyis egy teljesen banális helyzetből a média szenzációt kreált a "vandál cselekedet határozott elítélésével", sőt orosz kézjegy vélelmezésével" - írta.
    Az ukrajnai megye első embere szerint furcsa, hogy mindezt az ukrán külügyminiszter kezdeményezte. Pavlo Klimkin tárcavezető Twitter-bejegyzésére utalva leszögezte: "először tájékozódni kellene a helyzetről, és nem mindenféle butaságokat terjeszteni a közösségi oldalakon".