Auguszta napja van. | 2024.03.29

Milliárdos fejlesztés indul a mosonmagyaróvári várban

2017-04-06 11:24:32

 

A mosonmagyaróvári vár állagmegóvására és turisztikai célú hasznosítására a Nemzeti Várprogram támogatásával 1,3 milliárd forintot fordít a vagyonkezelő Széchenyi István Egyetem és konzorciumi partnere, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

 

    Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években. A keretösszeg jelenleg 55 milliárd forint, amely azonban egyedi előterjesztések alapján nőhet. Jelenleg 11 ilyen egyedi előterjesztés van.
    A fejlesztések célja, hogy hozzájáruljon a vidékfejlesztési és területfejlesztési célokhoz, munkahelyeket teremtsenek és a helyi adottságokat és termékeket előtérbe helyezve önfenntartóak legyenek - emlékeztetett. 
    Hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári rekonstrukció jól illeszkedik a soproni várfal és múzeumnegyed, a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély, valamint a csornai és pannonhalmi fejlesztésekhez, amelyek révén Győr-Moson-Sopron megyében rövid idő alatt turisztikai attrakciók láncolata várja a látogatókat. 
    A rekonstrukció engedélyezési tervei a közeljövőben elkészülnek, a munkálatokkal 2019-ben végeznek. A négyszáz éves várban a régészeti kutatások napokon belül elkezdődnek, azok képezhetik majd a jövőbeni kiállítások alapját. 
    Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik. A munkálatok keretében részlegesen felújítják a vár homlokzatát. Rendezvény- és kiállítótereket, valamit vetítőtermet alakítanak ki. A kiállítások közül várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be. 
    Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának otthont adó épület a város legfontosabb nevezetessége, amely kétszáz éves agrármúlttal rendelkezik.
    Földesi Péter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vár és a szorosan hozzákacsolódó területek, mint a várkert és a Lajta-part jövőbeni fejlesztési elképzelésiről és a lehetőségekről az önkormányzattal együttműködve döntenek majd.