Márk napja van. | 2024.04.25

Nem rendelik el az olimpiával kapcsolatos népszavazást

2017-04-05 12:18:14

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, hogy nem rendeli el a budapesti olimpiai rendezésről szóló népszavazást, mivel a referendummal elérni kívánt cél már teljes mértékben megvalósult.

    A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés összes fideszes képviselője által jegyzett előterjesztést 21 igennel, 6 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a testület. Mivel a közgyűlés visszavonta az olimpiai pályázatát és ezzel teljes mértékben eleget tett a népszavazási kezdeményezés által elérni kívántaknak, az "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?" kérdés tekintetében "a fővárosi szintű helyi népszavazás elrendelése és megtartása okafogyottá vált" - áll az előterjesztésben.
    Horváth Csaba (MSZP) a vitábankijelentette, hogy a döntés törvénytelen, jogilag nem korrekt. Azt javasolta, hogy hozzanak egy jogszerű döntést, azaz írják ki a népszavazást, majd a főváros forduljon bírósághoz.
    Tarlós István főpolgármester azt mondta, nem tudni, hogy jogszerűtlen-e vagy sem a meghozandó döntés, és ezt - mint fogalmazott - nem "nekünk kell eldönteni". Nem tudja elképzelni - közölte -, hogy a Kúria elrendeljen egy "méregdrága" népszavazást, mivel valóban okafogyottá vált a kérdés.
    Az elfogadott javaslatban emlékeztettek: március elsején a Fővárosi Közgyűlés - a kormányhoz hasonlóan - megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység helyreállíthatatlanul felbomlott, ezért a testület úgy döntött, hatályon kívül helyezi a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezési jogára pályázásról szóló határozatát, és a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen visszavonja pályázatát.
    Az erről szóló dokumentumot március 16-án megküldték a MOB-nak, így Budapest már nem minősül pályázó városnak, az olimpiai játékok megrendezését már nem nyerheti el - írták. Hozzátették: az aláírásgyűjtő ív hitelesítése, valamint a fővárosi szintű helyi népszavazás elrendeléséről szóló testületi döntés közötti időszakban olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről hozott határozata során a Fővárosi Választási Bizottság még nem vehetett figyelembe, viszont a Fővárosi Közgyűlés döntését érdemben befolyásolja.
    A közgyűlés határozata ellen - a közzétételtől számított 15 napon belül - felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.