Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító javaslatok kerülnek a kormány elé

2017-04-05 10:16:17

Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító több előterjesztés kerül a kormány elé, erről tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a szakszervezetek képviselőit az ágazati kollektív szerződésről folytatott tárgyalás újabb fordulóján. 

    Az államtitkárság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: Ónodi-Szűcs Zoltán tájékoztatta tárgyalópartnereit azokról az előterjesztésekről, amelyek a sztrájktárgyalás során kialakult közös munka eredményeként kerülnek a kormány elé. Így a minimálbér- és garantált bérminimum-emelés miatti korrekcióról, amellyel a tavaly megkötött többéves bérfelzárkóztatás belső arányait kívánják többletforrással megőrizni, valamint a mentőket érintő tervezett juttatásokról. 
    A tárgyalópartnerek a védőnők helyzetét is áttekintették, és az államtitkárság hamarosan javaslatot tesz a kormány számára a helyzet rendezésére.
    Mint írták, a kormány elismeri az egészségügyi dolgozók és az ágazatban dolgozók áldozatos munkáját, a rájuk nehezedő fokozott felelősséget, ezért elkötelezett az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett. Ennek érdekében a kormány prioritásnak tartja az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és a velük stratégiai partnerségben lévő kamarákkal, szakmai szervezetekkel folytatott folyamatos párbeszéd fenntartását.
    Az ágazatot a tárgyalásokon a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) képviseli, továbbá jelen vannak a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselői is. 
    A tárgyalásokat folytatják például a gazdasági-műszaki területen foglalkoztatottak bérfejlesztése, a munkaruha, védőruha, a cafeteria és egyéb juttatások kérdésében - közölte az államtitkárság.