Csongor napja van. | 2024.04.16

Garantiqa: 100 millió forinttal nő a vállalkozások kezességvállalási korlátja

2017-04-05 06:19:19

 A vállalkozások hitelezését könnyítő lépést tett a Garantiqa, az egy vállalkozásra jutó kezességvállalási korlátot 150 millióról 250 millió forintra emelte, a társaság a természetes személyek által nyújtott kezességnél a tárgyi fedezet nélküli hitel maximumát 75 millióról 100 millió forintra növelte.

    A garanciacég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt évben a kis- és középvállalati szektor (kkv) hitelállománya 8 százalékkal nőtt a jegybanki adatok alapján. A vállalkozások hiteleire készfizető kezességet vállaló Garantiqa jelentős növekedést ért el, tavaly év végére a kezességvállalási portfolió 443 milliárd forintra emelkedett, ami 21 százalékos növekedés.
    A Garantiqa kezességvállalásának segítségével 543 milliárd forint hitelt kaptak a vállalkozók, melyeknek többsége mikro- és kisvállalkozás.
    Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: az idén is egyértelműen látható a hitelfelvételi kedv erősödése a vállalkozások körében.
    Kifejtette: a Garantiqa kezessége révén olyan mikro-, kis- és középvállalkozások is hitelhez juthatnak a bankoktól, amelyek másképpen nem kapnának hitelt, vagy nem feltétlenül jutnának a működésükhöz, fejlesztéseikhez és növekedésükhöz szükséges hitelforráshoz.
    Abban bízunk, hogy limit emelése hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelállománya és beruházási kedve - tette hozzá a Garantiqa vezérigazgatója.
    Hozzátette: egy nap alatt megszülethet a garanciavállalásról szóló döntés, így rövid idő alatt juthatnak forráshoz a vállalkozások.