Emma napja van. | 2024.04.19

Elkészült a párkányi hulladékégetőről szóló hatásvizsgálat

2017-04-04 19:51:00

Elkészült a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálat, amelyet a civil szervezetek és a lakosság április 21-ig véleményezhet írásban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

    Az agrártárca közleményében emlékeztetett: Magyarország 2017. február 21-én kért Szlovákiától a finnországi Espooban aláírt egyezmény szerinti értesítést a beruházásról.
    A szlovák féltől beérkezett szlovák nyelvű tanulmányt az FM fordította magyar nyelvre, amely mostantól elérhető a minisztérium honlapján. Közmeghallgatás megtartására az eljárás következő szakaszában lesz lehetőség, a tárca jelenleg a tervezett beruházás környezeti hatástanulmányára vonatkozó javaslatokat, észrevételeket várja, amelyeket postai vagy elektronikus úton lehet eljuttatni a minisztériumnak.
    A nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítása mellett az esztergomi önkormányzat február 21-én egyúttal azt is jelezte: ellenzi a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építését. Akkor Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, az évi húszezer tonna gumit és műanyag hulladékot feldolgozó létesítmény az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná, ezért hatásviselő településként az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárásba.
    Február 22-én a párkányi önkormányzat is elutasította az ipari parkba tervezett, évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet, erről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot.