Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar hátvéd játszik a „Foci a Barátságért” program nemzetközi csapatában

2017-04-04 12:33:30

Pályázatot hirdetnek 12 éves sportújságírók számára

2017. április 4., Hamburg, Németország / Budapest: Elindult a „Foci a Barátságért” nemzetközi társadalmi gyermekprogram ötödik évada. A Gazprom, a FIFA és a 2018. évi labdarúgó világbajnokság hivatalos partnere által meghirdetett programban résztvevő országok száma a tavalyi 32-ről 64-re nőtt, azaz megkétszereződött és immár négy földrész (Afrikát, Eurázsiát, Észak-Amerikát és Dél-Amerikát) gyermek labdarúgói vesznek részt rajta. A Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programja által is támogatott egyedülálló kezdeményezés keretében a résztvevő országok játékosaiból 8 nemzetközi válogatottat alakítottak ki. A csapatok júniusban Szentpéterváron léphetnek pályára, majd együtt nézhetik meg a FIFA Konföderációs Kupájának döntőjét. A magyar játékos Franciaország, Belgium, Görögország, Észtország, Kazahsztán és Mozambik focistáival alkot majd egy csapatot, akiknek eredményeit egy 12 éves magyar sportriporter is nyomon követheti Szentpéterváron. A riporteri pozícióra itthon pályázat útján jelentkezhetnek a focirajongó fiatalok.

Magyar hátvéd játszik a nemzetközi csapatban
Az ötödik szezonban a program formátuma is megújult. Az egyes országok labdarúgó klubjait képviselő csapatok helyett a fiatal játékosok nyolc nemzetközi válogatottban játszanak. A program nyitásaként rendezett nyílt sorsoláson összeállították a válogatott csapatokat és meghatározták a résztvevő országok képviselőinek játékbeosztását. Magyarországot a „Kék csapathoz” sorsolták és középhátvéd játékost várnak tőlünk a világbajnokságra. A játékosokat a „Foci a Barátságért” program szervező bizottsága választja ki, az országos labdarúgó szövetségekkel karöltve. A nyolcfős csapatok vegyes összetételűek lesznek: 12 éves ép vagy sérült sportoló fiúk és lányok alkotják őket.

„Ez a program évek óta egyedülálló lehetőséget biztosít a tehetséges, fiatal labdarúgóinknak arra, hogy nemzetközi bajnokságon mutassák meg tehetségüket. Az idei ötlet egy szakmai szempontból is nagyon érdekes próba: hogyan tud együtt dolgozni a pályán 8, különböző országokból érkező és különböző háttérrel rendelkező játékos. Minden országból a lehető legjobb játékosokat várják, érdekes lesz nyomon követni a meccseket” – mondta Kovács Szilveszter, a programot itthon elvi támogatásában részesítő Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programjának igazgatója.

12 éves sportriportert keresnek!
Immár hagyomány, hogy minden évben Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont is működik a Fórum helyszínén, a fiatal újságírók pedig minden kulcsrendezvényen a felnőtt tudósítók társaságában vesznek részt.

A magyar játékost is elkísérheti itthonról egy 12 éves újságíró, az egyedülálló lehetőségre pályázat útján jelentkezhetnek a fiatalok. A versenyre angol nyelven készített, minimum 300 szavas (ha írott) vagy min. 2 perces (ha videó) interjúval vagy riporttal lehet nevezni, amelynek témája „Foci és barátság”. A kiírás és pályázat részletei a www.premiercom.hu/download/F4F oldalon érhetők el.

A program magyarországi médiapartneri a Nemzeti Sport Online és a Képes Sport.