Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovén kormányfő: Ljubljana megvédi az Egyesült Királyságban élő állampolgárai érdekeit

2017-04-03 18:18:00

Szlovénia az Európai Unió (EU) konstruktív tagállama, amely hozzájárul a brit kilépéssel 27 tagúra csökkenő EU egységéhez és megvédi saját állampolgárai érdekeit, így azokét is, akik az Egyesült Királyságban élnek - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Ljubljanában.

    Donald Tusk a szlovén fővárosban Borut Pahor államfővel és Miro Cerar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről (Brexit), a nyugat-balkáni helyzetről és a migrációról.
    A szlovén miniszterelnök hétfőn kiemelte: azt szeretné, ha Nagy-Britannia továbbra is fontos partnere maradna az uniónak.
    Cerar korábban többször is hangsúlyozta, hogy Szlovénia az EU magjához, legbelső köréhez tartozik, és ott is akar maradni, ezért aktívabban részt kíván venni az unió jövőjével foglalkozó párbeszédben.
    Donald Tusk szerint az a legfontosabb, hogy az EU egységesen lépjen fel a brit kilépéséről szóló tárgyalások során. "A legfontosabb eszközünk a tagállamok egysége" - mondta.
    A két politikus beszélt a nyugat-balkáni helyzetről és a migrációról is. Cerar úgy vélte: az EU-nak továbbra is nyitva kell maradnia a nyugat-balkáni országok előtt, amelyek viszont meg kell feleljenek a csatlakozás feltételeinek. Mindazonáltal hozzátette: hogy az EU-nak segítenie kell az integrációs folyamatban részt vevő országoknak, hogy a jövőben béke és stabilitás uralkodjon a régióban.
    Donald Tusk azt hangsúlyozta, hogy "az EU továbbra is szilárdan elkötelezett a bővítési folyamatok mellett".
    Az uniós politikus a migránsválsággal kapcsolatban kiemelte: a külső határok védelme kulcsfontosságú az illegális bevándorlás megállításában, s a nyugat-balkáni migrációs útvonal már megtörtént lezárása mellett, az EU-nak ugyanezt a Fölközi-tengeren is el kell érnie. Hozzátette, a korábbi intézkedések kedvező hatása miatt megérti a szlovén kormányt, amiért vonakodik fenntartani, akár ideiglenesen is, a belső ellenőrzést a schengeni térségen belül.
    Szlovénia volt az első ország, ahova Tusk ellátogatott a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulójára rendezett uniós csúcstalálkozót követően, és a brit kormányfőnek a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levele óta.
    Az Európai Tanács elnöke még ma Macedóniába utazik.