Gedeon napja van. | 2024.03.28

Határzárak létrehozása lenne a leghatékonyabb megoldás a migráció ellen

2017-04-02 13:11:00

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint az európai uniós vezetők is kezdenek hangot adni annak, hogy aggasztó a migrációs helyzet, amelyre a leghatékonyabb megoldás az lenne - mondta -, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre.

    Speidl Biankát arról kérdeztek az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy az Európai Parlament néppárti elnöke, Antonio Tajani a Die Welt című német lapnak adott interjújában egyebek mellett úgynevezett menedékvárosok létrehozásáról beszélt. A kutató azt mondta: felvetődik a kérdés, ki és hogyan tartaná fenn ezeket a városokat, ki tartaná ott ezeket az embereket.
    Antonio Tajani a német lapinterjúban a menekültválság megfékezésére az észak-afrikai államokkal kötendő, pénzügyi segítséget magában foglaló uniós egyezménnyel kapcsolatban arról beszélt: az ENSZ és európai haderő védelme alatt álló menekülttáborokat kell létrehozni. Ezek "átmeneti városok" lennének, ahol az emberek ideiglenesen élhetnének, kórházakkal, gyermeklétesítményekkel. Meg kell akadályoznunk - mondta - , hogy a migránsok embercsempészek kezére kerüljenek és a sivatag vagy a Földközi-tenger átszelése közben életüket veszítsék.
    Speidl Bianka szerint ha ilyen kijelentést tesz az EU egyik vezető politikusa, az azt sugallja, hogy a migrációs helyzet nagy aggodalomra ad okot és ennek is hangot is adnak.
    Hangsúlyozta: "az igazi áttörés" az lesz, amikor jogi határzár létesítésére hívják fel az unió tagállamait, vagy "akár az összes európai országot". Úgy folytatta: szerinte a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre.
    Jelezte: szükség lenne egy hasonló nyilatkozatra, mint amilyen Antonio Tajanié, csak "még magasabb szintről", és szerinte ez várható is a következő egy-másfél évben.