Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kedvezőek a megerősített jogi határzár első tapasztalatai

2017-04-01 09:48:00

Jól, problémák nélkül működik a kedden életbe lépett megerősített jogi határzár, az első tapasztalatok kedvezőek, a határ szerb oldaláról eltűntek a migránsok - értékelt a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

    Kontrát Károly úgy fogalmazott, hogy "terelőhatása" is van az intézkedésnek: kevesebb illegális bevándorló kísérel meg Magyarországra jutni, az a hír terjed közöttük, hogy más útvonalon érdemes próbálkozni, nem Magyarország felé.
    A megerősített jogi határzárat érintő kedvező tapasztalatokban az is szerepet játszik, hogy képzéseket tartottak a hatóságok tagjainak, így például a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) munkatársainak - mondta az államtitkár.
    Közölte: a pénteki adatok szerint Röszkén 28-an, Tompán 18-an tartózkodnak a tranzitzónában. Kedd óta Röszkén 16, Tompán 15 új menedékkérelmet nyújtottak be. Nemzetiség szerinti bontásban ez 15 afgán, 11 iraki, 4 török és 1 nepáli embert jelent - tette hozzá.
    Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a megerősített jogi határzár hatályba lépése óta senki sem tudott illegálisan Magyarország területére lépni, mert a hatóságok ezt megakadályozták; azokat a migránsokat pedig, akiket "mélységben" fogtak el, a tranzitzónába kísérték.
    Megjegyezte azt is, hogy befejeződött a tranzitzónák bővítése.
    Az új szabályozás nemcsak Magyarországot védi, hanem az Európai Unió egészét, így a nyugati államok polgárait is - emelte ki.
    Közölte, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoztak a visegrádi négyek menekültügyi hivatalainak vezetői, akik a röszkei tranzitzónát is meglátogatták. Végh Zsuzsanna, a BMH főigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a külföldi hivatalvezetők és szakértők elismerően szóltak a megerősített jogi határzárról, kiemelték, hogy az valamennyi schengeni állam érdekét szolgálja, és állásfoglalásban mondták ki: Magyarország az unió célkitűzéseivel összhangban jár el - nyilatkozta Kontrát Károly.