Emma napja van. | 2024.04.19

A 18 év alattiak dohányzási tilalmáról döntöttek az ausztriai tartományok képviselői

2017-03-31 18:22:00

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az eddigi 16-ról 18 éves életkorra emelik a dohányipari termékek vásárlásának és fogyasztásának minimális korhatárát - erről döntöttek pénteken az ausztriai tartományok képviselői. A szabályozás szigorítása várhatóan 2018 közepétől lép életbe.

    A tartományi illetékesek ezzel elfogadták Sophie Karmasin család- és ifjúságügyi miniszter javaslatát. A miniszter a döntést az ifjúságpolitika egyik mérföldkövének nevezte, "egyértelmű és átfogó" lépésről beszélt.
    Karmasin már az év elején bemutatta a nyilvánosság előtt javaslatát, mivel azonban az ifjúsági törvényt tartományi hatáskörben határozzák meg, a helyi illetékesek döntése volt a mérvadó. Karmasin javaslata szerint a tartományi illetékesek egy dohányzásmegelőzésről szóló programot is kidolgoznak majd.
    A Die Presse című lap összefoglalója szerint a jelenlegi szabályozás alapján a 16 év alattiak cigarettafogyasztás esetén figyelmeztetést kapnak, de akár 215 eurós büntetésre is számíthatnak. A stájerországi szabályok szerint húszeurós helyszíni bírság is kiszabható.
    A legutóbbi felmérés szerint Ausztriában a 15 évesek 30 százaléka rendszeresen, 14 százaléka pedig naponta dohányzik, és jellemzően a trafikokból szerzik be a cigarettát. Az osztrák lakosság több mint húsz százaléka dohányzik naponta, 11 százaléka alkalomadtán, 68 százalék viszont soha. 
    A grazi egyetem kutatói szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy szigorítás esetén akár 30 százalékkal is csökkenhet a cigarettát fogyasztók száma az adott korcsoportban.
    A News című osztrák lap idézi Kurt Aigner linzi tüdőspecialistát, aki szerint a dohányosok 70 százaléka a 19. életéve előtt szokik rá a cigarettára.
    2018 májusától egy törvénytervezet szerint az osztrák vendéglátóipari egységekben is általános dohányzási tilalom lép életbe. Tilos lesz ezenkívül a dohányzás a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.
    Ausztriában évente 12-14 ezren halnak meg a dohányzás miatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó