Emma napja van. | 2024.04.19

Új tésztagyár alapkövét tették le Gyermelyen

2017-03-31 13:07:00

A Gyermelyi Zrt. telephelyén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tóth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke letette egy új tésztagyár alapkövét, a fejlesztéssel a gyár évente 70 ezer tonna tésztát állíthat elő, ezzel megduplázhatja kapacitását.

    Varga Mihály az alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón elmondta: a 7,1 milliárd forintos beruházáshoz a vállalat 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a nagyvállalati beruházási támogatási programban.
    A miniszter hozzátette: a kormány ezt a támogatási programot azoknak indította, akik az uniós forrásokra nem pályázhattak, viszont magas színvonalú terméket állítanak elő és versenyképességük megőrzéséhez fejleszteniük kell. A programban 2015-ben 14, 2016-ban pedig 35 vállalatot támogattak és ez a szám idén bővülhet - mondta.
    A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: a kormány a beruházási támogatási programmal további lendületet kíván adni a sikeres hazai nagyvállalatoknak. A bővülő vállalati termelés és a munkahelyek számának, illetve a bérek növekedése emelkedő költségvetési bevételeket is jelent egyben - szögezte le.
    A nemzetgazdaság miniszter hangsúlyozta: Magyarország akkor tud felzárkózni a világ legfejlettebb országaihoz, ha vállalatai fejlődőképesek és versenyképesek.
    Tóth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke elmondta, a tésztagyártás Gyermelyen 2016-ban évi 34 ezer tonnás termeléssel elérte a maximális kapacitását. A társaság az új tésztagyárral, a megduplázott kapacitással évente 65-70 ezer tonna terméket állíthat elő, amelynek nagy részét külföldön szeretnék értékesíteni.
    A létrejövő tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes magyarországi tésztafogyasztás méretét és egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár jön létre 2018 elejére.
    A meglévő gyár mellé épülő új üzem egy 11 600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül, amely két hónap múlva már árut is fogad. A beruházással a meglévő raktárkapacitás megduplázódik, ugyanis az új raktárban a 8200 rakathelyből több mint 3000 duplaraklap tárolására is alkalmas lesz.
    A beruházás a legmodernebb, automatizált technológiával történik, vállalatcsoportnál eddig dolgozó 500-as létszámot 20 új munkahellyel bővíti.
    A tésztagyári fejlesztésen túl 2017-ben befejeződik egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás is, egy új takarmánygyár kezdi meg működését. Az új takarmánygyár szolgálja ki a vállalatcsoportnál tartott 540 ezer tojótyúk táplálékigényét, és egyúttal megteremti a lehetőséget a tojástermelés későbbi növeléséhez.
    A Gyermelyi vállalatcsoport három korszerű tojófarmon évente 140 millió tojást termel, amelynek egyik felét héjas tojásként értékesíti, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel.
    A Gyermelyi Zrt. két malommal rendelkezik. Évente 140 ezer tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A 8880 hektáron gazdálkodó növénytermesztő ágazat a vetőmag előállításától kezdve felöleli a teljes termesztési folyamatot.
    A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd forintot fordított beruházásokra, ebből 9 milliárd forint a 2017-es év beruházási összege. A társaság 2016-os konszolidált árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó