Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: a CEU politikai szereplőként viselkedik

2017-03-31 06:42:24

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemcsak felsőoktatási intézmény, hanem politikai szereplő is, amelynek az az érdeke, hogy politikai támadások alatt tartsa a kormányt, illetve a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről szóló javaslat előterjesztőjét.

    Törcsi Pétert az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában kérdezték arról, hogy a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak nevezte a kormány által kedden benyújtott törvénymódosítást.
    Az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte: a CEU mellett huszonhét másik intézményt érint a javaslat. Ennek lényege, hogy a Magyarországon működő külföldi intézmények mögött legyen egy "származási állam", amely államközi szerződésben garanciát vállal az adott intézményért. A CEU esetében ez például lehetne Magyarország és az Egyesült Államok vagy Magyarország és New York állam közötti szerződés is. Törcsi Péter szerint, ha a CEU rektora azt szeretné, hogy intézménye az új szabályok szerint zavartalanul működjön, akkor azon dolgozna Amerikában, hogy minél előbb megszülessen ez a szerződés. A hírekből ő úgy értesült, a magyar oktatási kormányzat teljes nyitottságot mutatott, hogy ez létrejöjjön - mondta az elemző.
    Törcsi Péter kiemelte: a CEU a Soros György civil hálózatába tartozó egyik legfőbb politikai szereplő, amely a magyar kormány által vállalt politikai értékeket tagadja. A CEU a mostani konkrét esetben is politikai szereplőként viselkedik. Az intézmény rektora nem a megegyezésre törekszik, hanem "politikai hisztériát" kelt - tette hozzá.