Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ötvenegy ázsiai határsértőt fogtak el a román hatóságok a szerb-román határon

2017-03-30 10:16:35

A román hatóságok elfogtak ötvenegy ázsiai határsértőt csütörtök hajnalban a szerb-román államhatár közelében - közölte honlapján a román határrendészet.

    Az éjszaka folyamán a határrendészet temesmórai (Moravita) egysége a Temes megyei csendőrség és a Detta városi rendőrség egységeivel közösen hajtott végre műveletet az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek eredményképpen Ermény (Gherman), Kisgáj (Gaiu Mic) és Nagyzsám (Jamu Mare) település határában elfogtak négy bevándorlócsoportot, amelyek összesen 46 személyből álltak. 
    A csoportokat 22 férfi, 11 nő és 13 gyermek alkotta. Heten afgán, kilencen pakisztáni, ketten szíriai, és 28-an iraki állampolgárnak vallották magukat. Valamennyien azt mondták, hogy Nyugat-Európa országaiba szeretnének eljutni. 
    Ugyancsak csütörtök hajnalban a Krassó-Szörény megyei Kákófalva (Gradinari) térségében egy fiatal szíriai férfiakból álló ötfős csoportot fogtak el a határrendészek. Ők is úgy nyilatkoztak, hogy Nyugat-Európa valamely országába szeretnének eljutni Románián keresztül. 
    A határsértők ellen tiltott határátlépés miatt indult vizsgálat. A határrendészet közölte: felveszik a kapcsolatot a szerb határrendészettel, hogy közösen vizsgálják ki a történteket, és érvényesítsék a két ország közötti kitoloncolási egyezményt. 
    Romániában eddig ritkán fordult elő, hogy egyetlen éjszaka több mint ötven határsértőt fogjanak el a hatóságok. A román határrendészet éves jelentése szerint 2016-ban a hatóságok 1075 illegális belépőt tartóztattak fel a déli, délnyugati határszakaszon, 549 emberrel szemben pedig akkor intézkedtek, amikor illegálisan akarták elhagyni az országot.