Emma napja van. | 2024.04.19

Kiszabadult a börtönből Izraelben egy 2000-es lincselés miatt életfogytiglanra ítélt palesztin férfi

2017-03-30 08:50:54

Ügyének felülvizsgálata után kiszabadult csütörtökön a börtönből Izraelben a palesztin Hajtam Muari, akit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, mert az akkori ítélet szerint részt vett két, Rámalláhba tévedt izraeli tartalékos katona meglincselésében 2000-ben - jelentette szerda este a The Jerusalem Post című lap honlapja.

    Az izraeli haderő szerdán arról számolt be, hogy Muari ügyében új bizonyíték merült fel, s ezért szabadulhatott ki. Az eredeti ítélet szerint társtettesként több palesztin férfival együtt ő is részt vett Jószef Avrahámi őrnagy meggyilkolásában. Az új eljárásban viszont megállapítást nyert, hogy előfordulhatott, hogy Muarit tévesen azonosították az egyik elkövetőként, egy kalap alá vették a többi lincselővel, pedig nem biztos, hogy részt vett a gyilkosságban. Az eredeti ítéletet ezért hatályon kívül helyezték, és a férfi vádalkut kötött, melynek értelmében elismerte, hogy bántalmazta az izraeli katonákat, de a gyilkosságban ártatlan. Ezért tizenegy és fél éves büntetést szabtak ki rá, amelyet viszont már rég letöltött.
    Jószef Avrahámi és Vadim Nurzsic tartalékos izraeli katona 2000-ben, a második palesztin intifáda idején véletlenül tévedt a palesztin hatóság által ellenőrzött Rámalláhba. A helyi rendőrök bekísérték őket a rendőrőrsre, ám ennek híre hamar elterjedt a városban, és hamarosan több száz fős tömeg gyűlt össze az épültnél az izraeliek halálát követelve. A tömeg behatolt a rendőrségre, és agyonverték a két izraeli tartalékost.
    Muari az egész Izraelt megrázó, a helyi médiában egyenes adásban mutatott rámalláhi lincselés idején a palesztin rendőrségnél szolgált. Eleinte csak azzal vádolták, hogy nem állta útját a gyilkosságoknak, de ezt az eredeti per során súlyosbították, és az egyik izraeli meggyilkolásában bűnösnek találták.