Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a lucki lengyel főkonzulátust ért támadás miatt

2017-03-29 08:44:12

A lengyel külügyminisztériumba bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátust ért gránátvetős támadás miatt - közölték szerdán Varsóban.

    A lengyel külügyi tárca közleménye megerősítette a főkonzulátus felső emeletét szerdára virradó éjjel ért támadás tényét, valamint azt, hogy a belövés csak az épületben tett kárt, a támadásban senki sem sérült meg.
    A lengyel közszolgálati televíziónak (TVP Info) nyilatkozó külügyi szóvivő szerint a tárca bekérette az ukrán nagykövetet, a kijevi lengyel nagykövetség pedig diplomáciai jegyzéket intéz majd az ukrán hatóságokhoz, az incidens körülményeinek tisztázását, valamint az ukrajnai lengyel külképviseletek "megerősített és hatékony védelmét" kérve.
    Pawel Soloch, a Lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke az RMF FM kereskedelmi rádió reggeli műsorában "kétségtelen provokációnak" minősítette a történteket. "Kérdés, mi a célja?" - fűzte hozzá, kifejtve: "ismerjük a kontextust, zajlik az Ukrajna elleni orosz agresszió". Egyúttal nyugtalanítónak nevezte, hogy az ukrán-lengyel határ közelében működő képviseletet ért támadás.
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy a támadás összefüggésben lehet-e az orosz-ukrán konfliktussal, Soloch viszont úgy reagált: "ezt nem lehet biztosan tudni". Mindazonáltal megismételte, hogy szerinte "egyértelmű provokációról van szó". A körülmények tisztázásáig ugyanakkor nyitott kérdésnek nevezte, hogy ki lehet érdekelt az incidensben. "Nagyon fontosak ebben az összefüggésben a lengyel-ukrán kapcsolatok is" - jegyezte meg.
    Korábban Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök a lengyel közszolgálati rádióban "nagyon komoly ügynek" nevezte a támadást. Arra a kérdésre, hogy vajon "harmadik fél avatkozik-e bele" a lengyel-ukrán kapcsolatokba, Karczewski azt mondta, hogy meggyőződése szerint igen.
    Az első lengyel sajtókommentárok az esetet az év elején történt ukrajnai lengyel emlékhelyek, valamint a kijevi lengyel nagykövetség kerítésének megrongálásával is összefüggésbe hozzák. Ezeket az ukrán hatóságok a két nép megosztását célzó provokációknak minősítették.