Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az oroszlányi önkormányzat nem indít új eljárást a polgármester fizetésének megállapítására

2017-03-28 14:17:55

A Kúria ítéletével ellentétben az oroszlányi önkormányzat nem indít új eljárást a polgármester fizetésének megállapítására, mert az ítélet megszületésekor már nem volt hatályban az új eljárást megalapozó jogszabály - erről döntött keddi ülésén az oroszlányi képviselő-testület.

    Az előterjesztés szerint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2015-ben intézett törvényességi felhívást az önkormányzathoz, mert a testület szerintük jogszabályellenesen 30 százalékkal emelte a polgármester alapilletményét. 
    A képviselő-testület nem értett egyet a törvényességi felhívással, az ügy a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé került. A bíróság 2015 végén első fokon a képviselő-testületnek adott igazat.
    A polgármester csak az ítélet kézhezvétele után vette fel a korábbi fizetésemelésből származó különbözetet, majd az önkormányzat az elsőfokú ítélet alapján további egy évig jóhiszemű gyakorlatot folytatott - írták az előterjesztésben.
    A kormányhivatal 2016. februári felülvizsgálati kérelmére a Kúria egy évvel később reagált, a jogerős bírósági ítéletet hatályon kívül helyezték, azonban nem a bíróságot kötelezték új ítéletre, hanem az önkormányzatnak írták elő a polgármesteri illetmény újbóli megállapítását.
    Mivel a kormányhivatal keresete nem visszamenőleges hatályon kívül helyezésre irányult, a képviselő-testület álláspontja szerint nem kötelezhetők új eljárásra, mert 2017 elején már a most érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően állapították meg a polgármester fizetését.
    Az ügyről a kormányhivatal 2017 februárjában tartott sajtótájékoztatót, amelyen Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, számításaik szerint a polgármester 2016 végéig a jogszabálysértően megállapított illetményből és az ehhez kapcsolódó költségtérítésből 5,2 millió forint többletjuttatást kapott.
    Lazók Zoltán (MSZP-DK-Együtt) polgármester az MTI-nek akkor azt mondta, a kormányhivatal bruttóbban számította ki az összeget, és rámutatott arra, hogy hatvannál több önkormányzat hozott az oroszlányihoz hasonló munkáltatói határozatot, azonban az ügyben más megyék kormányhivatalai nem fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.