Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák: több mint egymilliárd forint a kapcsolati erőszak ellen küzdő krízisközpontokra

2017-03-28 12:20:25

Az elkövetkező négy évben 1,16 milliárd forintot fordít a kormány a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó krízisközpontok fejlesztésére, valamint a területen dolgozó szakemberek képzésére - mondta Novák Katalin család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár kedden az MTI-nek.

     Az államtitkár közölte, a projekt első lépéseként összegyűjtik az összes jó gyakorlatot a "terepről", majd ezeket a nemzetközi sztenderdek alapján egységesítik. Olyan szakmai protokollokat dolgoznak ki, amelyek segítik a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó szakemberek munkáját - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: ezen a téren már "mindenki startra kész", az előkészítés már el is kezdődött.
    A forrás egy részét az érintett területeken dolgozók képzésére, továbbképzésére fordítják: a gyermekvédelmi jelzőrendszer ötezer tagját, továbbá 250 pedagógust és 250 önkéntest készítenek fel arra, hogy felismerjék a kapcsolati erőszak jeleit - illetve az azt megelőző állapotokat -, az érintetteket segítséghez tudják juttatni, valamint megfelelően viszonyuljanak az áldozatokhoz. Ezen felül a most is a rendszerben - például telefonos segélyszolgálatnál - dolgozó szakembereket is továbbképzik - tette hozzá.
    A fejlesztési forrás kedvezményezettje a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amely közvetítőként, szervezőként vesz részt a projektben. A szervezeten keresztül jut el a forrás teljes egésze azokhoz a szakemberekhez, akik jelenleg is már a kríziskezelés területén dolgoznak, legyen szó a kapcsolati erőszak vagy például az emberkereskedelem áldozatainak segítéséről - ismertette az államtitkár. Ez a szervezet közvetít a kríziskezelő szolgálatok fejlesztésében is, vagyis egyebek mellett a krízisközpontok, a titkos menedékház - amely a közvetlen életveszély elől menekülő áldozatokat fogadja - és az úgynevezett félutas házak fejlesztésében (ezekkel az áldozatok újrakezdését segítik, támogatott lakhatás formájában).
    Novák Katalin kitért arra, hogy a Családbarát Ország üzemelteti jelenleg is az ingyenesen hívható Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, amely a 06/80-20-55-20-as telefonszámon működik napi 24 órában. Ennek az informatikai fejlesztése is megvalósul a projekt keretében, hogy jobb legyen az elérhetősége, például hogy az érintettek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is elérjék a szükséges információkat.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlesztési konstrukciót az érintett szakmai és civil szervezetekkel egyetértésben, azokat bevonva dolgozták ki. A projekt célja a meglévő rendszer fejlesztése, vagyis hogy a területen most is dolgozó szervezetek és szakemberek kapják a legtöbb támogatást.
    Ennek és egy másik, Biztos Menedék elnevezésű projektnek a nyomán az elkövetkező négy évben a kormány fejlesztési forrásokból 2,8 milliárd forintot fordít a kapcsolati erőszak elleni fellépésre - emelte ki.
    A korábbi eredmények közé sorolta, hogy önálló büntetőjogi tényállássá vált a kapcsolati erőszak, hogy 2016-ban a másfélszeresére emelték a krízisközpontok támogatását, a titkos menedékházét pedig a kétszeresére, továbbá két új félutas házat és egy krízisközpontot nyitottak meg. Soha ennyi forrás nem állt rendelkezésre erre a célra - összegzett Novák Katalin.
    Elmondása szerint az anyagi elköteleződés is jelzi, hogy a kormány szeretne minél hatékonyabban fellépni a kapcsolati erőszakkal szemben. A forrásokkal, a szakmai és civil szervezetekkel való együttműködéssel ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy "az áldozatok minél inkább tudják, érezzék, hogy érdemi segítséget tudnak kapni", és azt valóban meg is kapják - húzta alá. A kormány emellett nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is.