Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin: Moszkva és Belgrád kapcsolatai a szerb elnökválasztás után is barátiak maradnak

2017-03-27 20:46:00

 Nem kétséges, hogy Moszkva és Belgrád kapcsolatai a közelgő szerb elnökválasztások után is barátiak maradnak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn a Kremlben fogadta  Aleksandar Vucic szerb kormányfőt.

    A szerbiai közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő Tomislav Nikolicot az elnöki székben Vucic válthatja a vasárnapi elnökválasztás eredményeként.
    Putyin hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelemi kapcsolatok a közös erőfeszítéseknek köszönhetően jól fejlődnek, csakúgy, mint a közös vállalkozások. Az orosz vezető a zárt ajtók mögött megtartott tárgyalásokat megelőzően közölte, hogy szerb vendégével a kétoldalú viszony mellett a regionális helyzetről is eszmecserét szándékozik folytatni.
    A találkozót követően Vucic bejelentette, hogy Oroszország néhány héten belül hat MiG-29-es vadászgépet szállít Szerbiába. A szerb kormányfő elégedetten fogadta, hogy Putyin jelezte: személyesen támogatja a kétoldalú haditechnikai együttműködést, amelynek keretében Belgrád a harci repülők mellett 30 páncélozott járműhöz és 30 tankhoz is jut majd.
    Szerbia szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, de a NATO-hoz nem, amely 1999-ben légicsapásokkal kényszerítette távozásra Koszovóból az akkori jugoszláv hadsereget és a szerb rendőrséget. A túlnyomó többségében albánok lakta, de a szerbek által vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintett Koszovót a háborút követően az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték. A terület 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. Belgrád ezt nem ismeri el, továbbra is Szerbia déli tartományának tekinti a területet. Oroszország sem ismeri el Koszovó függetlenségét.   
    Vucic köszönetet mondott személyesen Putyinnak és Oroszországnak "Szerbia területi épségének és szuverenitásának védelméért".
    Vucic elismeréssel szólt arról, hogy Putyin milyen részletekbe menően ismeri a szerbiai helyzetet, és közölte orosz vendéglátójával, hogy Szebia új orosz vállalatok megjelenését várja a piacán.