Csongor napja van. | 2024.04.16

Horvát miniszter: Washington Horvátország legfontosabb stratégiai védelmi partnere

2017-03-27 19:10:00

Biztonsági és védelmi szempontból az Egyesült Államok Horvátország legfontosabb stratégiai partnere - mondta Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter hétfőn a közép-horvátországi Petrinján.

    Krsticevic abból az alkalomból méltatta a két ország viszonyát, hogy az Egyesült Államok egymillió dollár értékben adományozott kézifegyverrel történő taktikai kiképzést szolgáló szimulációs rendszert (SATTS - Small Arms Tactical Training Simulation) a horvát hadseregnek, az ünnepélyes átadón pedig Julieta Noyes amerikai nagykövet is részt vett.
    A számítógépes program segítségével a katonák zárt térben gyakorolhatják a pontos célba lövést, éles lőszer használata nélkül, különböző terepviszonyok között (sivatagi, hegyvidéki vagy lakott terület).
    A horvát miniszter kiemelte, hogy Zágráb számára fontos adományról van szó, mert a virtuális lövészeti felkészítés segít abban, hogy a katonák bevetés esetén gyakorlattal rendelkezzenek az összes lehetséges helyzetben.
    Julieta Noyes kiemelte, hogy Horvátország fontos tényező Délkelet-Európában és a térségben. A nagykövet emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok és Horvátország kiválóan közreműködött a béke megteremtésében Afganisztánban és Koszovóban.
    Az Egyesült Államok 2014-ben valamivel több mint kétszáz használt páncélozott szállító harcjárművet adományozott Horvátországnak, ebből a horvát sajtó szerint 70 máig nincs használatban, mert vagy túl sokba kerülne megjavítani, vagy egyáltalán nem lehet rendbe hozni őket.
    Washington 2015-ben döntött arról is, hogy 16 harci helikoptert adományoz Zágrábnak. A Kiowa Warrior típusú könnyű felderítő és futárhelikopterek tavaly érkeztek meg Horvátországba.
    Horvátország 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz.
    A horvát állam 2016-ban 4 milliárd kunát (164 milliárd forint), a horvát bruttó hazai termék (GDP) 1,17 százalékát fordította a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a hazai össztermék (GDP) két százalékát.
    A horvát kormány azt tervezi, hogy 2017-re a GDP 1,21 százalékára növeli a hadsereg költségvetését.