Gedeon napja van. | 2024.03.28

HENT: az engedély nélküli szoftverek növelik a vírusok kockázatát

2017-03-27 09:54:19

Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy az engedély nélküli szoftverhasználat összefügg a rosszindulatú programok (vírus, trójai faló, zsaroló vírus) okozta károsodással, ugyanis minél több licenc nélküli szoftvert használnak a vállalkozások, annál nagyobb az esélye, hogy a cégek számítógépei vírusfertőzést kapnak - mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) infokommunikációs munkacsoportjának tagja hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    György András hozzátette: a licenc nélküli szoftvereknél gyengülnek az informatikai rendszerekbe beépített biztonsági eszközök, többek között a tűzfal, így az egyes gépekben könnyebben kárt okoznak a rosszindulatú programok. A probléma elkerülése érdekében - például a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv), amelyek leginkább ki vannak téve az ilyen típusú támadásoknak - érdemes lehet szigorú belső szabályozást kidolgozni, hogy a munkatársak milyen szoftvereket használhatnak, illetve telepíthetnek a gépekre - mondta. 
    György András arról is beszámolt, hogy a HENT március végén 1000 vállalkozásnak küld levelet, amelyben a licenc nélküli szoftverhasználat okozta biztonsági veszélyekre figyelmezteti a cégeket.