Gedeon napja van. | 2024.03.28

16 termelő több mint 3000 palack bora a kínálatban

2017-03-25 19:06:00

Kereskedelmi forgalomban nem kapható tételeket, tizenhat termelő több mint háromezer palack borát kínálják idén a Nagy Tokaji Borárverésen, amelyet április 22-én immár ötödik alkalommal rendeznek meg Tokajban.

    Mint Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnöke az aukciót beharangozó szombati budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 3293 üveg bor 20 különböző tételt képvisel, amelyekből csupán fél vagy egy gönci hordónyi mennyiséget készítettek a borászok.
    Hozzátette, hogy az immár hagyományosnak tekinthető tokaji borárverésektől egyre inkább nemzetközi sikereket várnak.
    Mészáros Gabriella, a borbíráló bizottság tagja elmondta, hogy az idei árverésen a Barta Pince, a Demetervin, a Disznókő, a Grand Tokaj, a Kvaszinger Borászat, a Holdvölgy, a Márton Birtok, a Myrtus Pince, a Pajzos Tokaj, Samuel Tinon, a Szent Benedek Pincészet, Szepsy István, a Tállya Wines, a Tokaj Generation Y, a Tokaj Hétszőlő és a Tokaj Kikelet borászatok tételeit kínálják.
    A licitnek, amelyet a Tokaji Tavasz elnevezésű, kulturális, gasztronómiai és borszakmai programot kínáló rendezvénysorozat keretében tartanak, a 2016-os évjárat száraz borai alkotják a gerincét - közölte a szakember.
    A fesztivál programjaként avatják fel április 21-én a Tokaji Borlovagrend új tagjait a történelmi Rákóczi Pincében, és a Tokaji Tavasz alkalmat ad arra is, hogy a térség 40 borásza bemutatkozzon a nemzetközi közönség előtt. 
    A sajtótájékoztatón, amelyen több borász személyesen mutatta be az árverés kínálatában szereplő borait, felidézték, hogy az elmúlt évben 19 termelő 28 tételének 80 százaléka talált gazdára a liciten, és az összesített leütési érték meghaladta a 21 millió forintot.