Gedeon napja van. | 2024.03.28

Európában erőteljesebb terrorellenes politikát kell folytatni

2017-03-25 08:47:00

Európában fontos lenne a terrorizmus megelőzése érdekében folytatott közös politika megerősítése - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

    Andrzej Duda a sajtóértekezleten azokról a témákról számolt be, amelyekről Áder János magyar köztársasági elnökkel egyeztettek. Kitért többek között a szombaton kezdődő római EU-csúcstalálkozóra, melyen a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából a tagállamok közös nyilatkozatot adnak ki. 
    Rámutatott a visegrádi csoport (V4) erre vonatkozó tervezetére, mely - mint értékelte - bizonyítja, hogy "a V4, Lengyelország és Magyarország álláspontja az EU jövőjét illetően egységes, közös", és kifejezi azt, ami "az egész EU számára fontos - az egység megőrzésének szükségességét". 
    Varsó korábban a V4 feltételeinek figyelembe vételéhez kötötte a római nyilatkozat aláírását, Beata Szydlo kormányfő ugyanakkor pénteken Rómába történt indulásakor azt jelezte, hogy a dokumentumot alá fogja írni.
    A lengyel államfő "különösen fontosnak" nevezte a négy szabadságelv - a személyek, az áru, a tőke és a szolgáltatások szabad mozgását. Lényegesnek minősítette ezen elvek megőrzését az unióbnól történő brit kilépés, a Brexit nyomán az Egyesült Királysággal való jövőbeli kapcsolatokban.
    Úgy értékelte: a lengyel és a magyar nemzet egyaránt optimista az EU jövőjét illetően, s rámutatott: mindkét ország magas annak a támogatottsága, hogy az EU egységes maradjon. 
     A magyar közmédiának a szerdai londoni merényletre vonatkozó kérdésére válaszolva Andrzej Duda úgy értékelte, hogya terrorizmus "az európai válsághelyzet egyik eleme". "Ha az európai válságokról beszélünk, meg kell állapítani, hogy a terrorizmussal összefüggő válság isaz általános európai válságnak a része" - fejtette ki, a lengyel államfő, hozzáfűzve: Európában széles körű együttműködésre van szükség ezen a téren.
     Felidézte: Lengyelország és Magyarország "kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy közös európai politikát kell folytatni az EU külső határainak védelmében. Hozzáfűzte: "Bizonyos korrekcióra szorul" a bevándorlók integrációját célzó politika is, hogy - mint fogalmazott - ki lehessen küszöbölni a kirekesztettség érzését, amely szélsőséges magatartásformákat gerjeszt, különösen a fiatalokat arra készteti, hogy az iszlám fanatizmus híveivé váljanak.
    Este, a lengyel-magyar barátság nap alkalmából rendezett gálaesten mondott beszédében Andrzej Duda bejelentette, hogy július 6-án az alsósziléziai vajdasági központban, Wroclawban, a Balti-, a Fekete- és az Adriai tenger között fekvő országok csúcstalálkozóját tartják meg az úgynevezet Hármas Tenger formátumban, és közölte: az erre szóló meghívást Áder János is elfogadta.