Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak a török partoknál, tucatnyi halott

2017-03-24 15:44:12

Elsüllyedt egy menekülteket szállító gumicsónak pénteken az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi török kikötővárosnál, 12 ember meghalt, köztük 5 gyerek és 2 nő - jelentette a Dogan török hírügynökség.

    A parti őrség 7 menekült életét meg tudta menteni. A csónakban összesen 22 szíriai migráns és 2 török állampolgárságú csempész tartózkodott, de egyiküknél sem volt mentőmellény. Az érintettek Számosz görög szigetre próbáltak átjutni illegális úton. Az incidens során 3 menekült eltűnt, a hatóságok levegőből és vízen is keresik őket.
    Miután a csónak felborult, a két csempésznek sikerült kiúsznia a partra és segítségért kiáltoztak. A rendőrség később őrizetbe vette őket.
    A tavaly március 18-án Brüsszel és Ankara között aláírt menekültügyi megállapodás következtében töredékére esett vissza a Törökországból a görög szigetekre tartó menekültek száma és ritkává váltak a hasonló esetek. Ugyanakkor az Európai Unió és a Törökország között a közelmúltban kirobbant diplomáciai viszály hatására több török miniszter azzal fenyegetőzőtt, hogy elállnak az egyezménynek attól a pontjától, amely a menekültek visszatartásáról rendelkezik.