Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-03-24 16:05:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Északkelet-Európa felett egy ciklon található, amely a Kelet-európai-síkság területén több helyen havazást okoz. Szintén ciklon alakítja az időjárást Délnyugat-Európában, ahol napok óta az átlagosnál hűvösebb az idő, többfelé esik az eső. Európa legmelegebb területei közé tartozik a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence, ahol több helyen 20, 25 fokot mérnek. A két fent említett légörvény között anticiklon húzódik. Ennek déli peremén - Ukrajna északi, illetve Lengyelország déli felén - frontrendszer hullámzik, ami mögött több fokkal hidegebb és szárazabb légtömeg helyezkedik el. Ez szombat estig lassacskán beszivárog a Kárpát-medencébe is, továbbra is sok napsütés várható, de pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés.

    Várható időjárás szombat estig:
    -------------------------------
    Általában gyengén felhős lesz az ég, de északnyugaton helyenként összefüggő lesz a felhőzet. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység területén erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, ott néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka fokozatosan a Dunántúlra helyeződik át a felhőzet, de csapadék már nem valószínű. Szombaton a Dunántúlon több gomolyfelhő, kevesebb napsütés várható, míg a Dunától keletre a fátyol- és gomolyfelhők mellett sokat fog sütni a nap. Csapadék nem valószínű. A szél fokozatosan északira, északkeletire fordul, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység déli részein péntek délután egy-egy viharos széllökés sem kizárt. Szombaton a Tiszántúlon több helyen élénk lesz az északi, északkeleti szél, egy-egy erős lökés is előfordulhat.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 13 és 18 fok között várható.